Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6160660/Dongenaar-kapot-van-bijenmoord.ece

 

Dongenaar kapot van ‘bijenmoord’

 

 

image002

 

 

Nol de Wit, met een van de kapotte raten: “Ze hebben het echt op de bijen gemunt.”

 

Dongen - Overal kapotte stukken raat, duizenden dode bijen op de grond. Nol de Wit, 68 jaar en al zijn halve leven bezig met bijen, is er kapot van. “Wie doet nou zoiets?” De Wit, bestuurslid van bijenvereniging Ambrosius, kreeg woensdagavond een telefoontje: “Nol, ben je al bij de bijen geweest?” Toen hij bij de Kandoeltuin aan de Doelstraat aankwam, kon hij zijn ogen niet geloven. “De moed zakte me in mijn schoenen.” Zijn bijenkasten waren omgegooid, er lagen bakstenen op de raten. Er is expres op de raten gegooid om de bijen te doden. De kasten hebben ze opengegooid om ze los te laten,” zegt De Wit. “Als je ze loslaat, gaan ze hartstikke dood in deze kou. Ik ben er echt kapot van, ik heb vannacht maar drie uur geslapen.”

 

Op 29 december zijn er ook twee kasten omgeduwd, vertelt hij. “Toen waren er 40.000 bijen gesneuveld. Nu zijn het er zeker 100.000.” De Wit heeft wel een idee wie de daders zijn. “Het is de jeugd die daar rondhangt.” De Kandoeltuin is voor iedereen toegankelijk, ook voor de jeugd. “Er wordt geblowd en gedronken,” zegt De Wit. “Ik heb er al eerder jongeren gezien. Ik heb toen een foto gemaakt van hun fietsen en die heb ik aan de politie gegeven.” Gisteren heeft De Wit aangifte gedaan. “Ook de politie vond het niet normaal wat zij op de plek aantrof.”

 

De Wit wil dat de Kandoeltuin voor twee maanden op slot gaat. “Totdat de bijen weer volop vliegen.” Maar wethouder Ad Stoop, die gisteren een bezoek bracht aan De Wit, is daar niet zo gelukkig mee. “De Kandoeltuin is voor iedereen toegankelijk, dus daar moeten we nog over praten. Dat jongeren in dit natuurgebied rondhangen, is nieuw voor mij. Misschien moeten we daar meer controles uitvoeren.” De Wit hoopt dat de politie de daders vindt. “De schade is 800 euro en hier zijn we als vereniging niet voor verzekerd. Het is echt verschrikkelijk.”

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

29 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN