Bron: BN-DeStem

 

Dood en verderf in West-Brabant

 

 

Overvallen, een ontsnapte overvaller en de moord op de Madese Kelly Balmaakers.

 

De afgelopen weken lijkt het erop dat West-Brabant langzaam

afglijdt en verandert in een wetteloze samenleving.

 

 

Dat gevoel wordt alleen maar versterkt door de noodkreet van de politie dat ze het bijna niet meer kan bollen. Dat ze hulp nodig heeft van andere korpsen om de tent draaiende te houden. Al valt van hen ook weinig te verwachten, omdat ook daar het tekort aan mankracht zich net zo hard laat voelen. Mooi is het wel om te zien dat burgers de politie de helpende hand toesteken. Een groepje van vijf man sterk is de afgelopen week aan de slag gegaan in Made als zogeheten volontair. Ze helpen agenten bij bijvoorbeeld buurtonderzoek, gaan dan van deur tot deur.

 

Met alle respect voor deze goedwillende mensen, het is natuurlijk maar een lapmiddel. Feit is dat de politie hard getroffen is door de honderd miljoen die het ministerie van Binnenlandse Zaken kort op het politiebudget. De gevolgen daarvan kunnen we nu al merken. Het is natuurlijk niet toevallig dat er opeens zoveel overvallen zijn in de regio. Ook het misdaadgilde volgt de actualiteit op de voet en ziet zijn kans schoon. Aan burgerlijke ongehoorzaamheid is evenmin gebrek. In vele kroegen staan de asbakken gewoon weer op tafel. Zelfs bij tienerfeestjes, zoals afgelopen weekend bij 't Boerke in Rijen. Al ontkende de eigenaar ten stelligste. Maar in de rookkroegen vullen klanten de rookboetepot om stug door te kunnen paffen. Mooi hoor al die plannetjes die onder druk van de antirooklobby er door Den Haag zijn doorgedrukt. Maar wij leggen die simpelweg naast ons neer. Los van de discussie over het rookbeleid weer een voorbeeld van hoe Nederlanders steeds minder boodschap lijken te hebben aan wetten en regels.

 

Moeten we ons zorgen maken over deze nieuwe ‘wetteloosheid?’ Ik denk het niet. Nederlanders zijn sowieso niet echt van het naleven van regels waarvan ze de noodzaak niet inzien. Gooien dan de kont tegen de krib. Ons softdrugsbeleid is daar een mooi voorbeeld van. Waar je in Nederland rustig een jointje kunt opsteken, word je in ieder ander land meteen achter de tralies gestopt. Het past bij onze volksaard. Anders ligt het echter bij de politie. Daar ontstaat zo langzamerhand een onhoudbare situatie. Het wordt hoog tijd dat er in Den Haag wordt ingezien dat het zo niet langer kan. De bezuinigingen moeten zo snel mogelijk worden teruggedraaid, wellicht moet er zelfs geld bij.

 

 

 

 

24 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN