Bron: www.bndestem.nl

 

Doofblinden uit hun isolement halen”

 

 

lions-clubs-nederland

 

www.lions.nl

 

 

BERGEN OP ZOOM - Nederland telt zo’n 30.000 mensen

die zowel doof als blind zijn.

 

 

Onder hen heel veel ouderen die bijvoorbeeld al blind zijn en dan op latere leeftijd ook nog eens doof worden. Dat verklaart meteen waarom de jaarlijkse Doofblindendag slechts zo’n 125 bezoekers trekt. Doofblinden elk met een eigen begeleider. Bij elkaar 250 mensen. Afgelopen jaar vond die dag plaats in Bodegraven. Een aantal leden van de Lionsclubs uit Bergen op Zoom nam er een kijkje om goed voorbereid te zijn op wat in 2011 nodig is voor de organisatie van de dag. “Als Lionsclub staan we voor gezelligheid, maar ook voor ‘we serve.’ We willen dienen, iets doen voor de maatschappij,” vertelt Berend van Delden, op dit moment president van Lionsclub Scaldis.

 

 

 

markiezenhof_1443b_groot

 

Markiezenhof – Bergen op Zoom

Lionsclub Bergen op Zoom is opgericht in 1966 en resideert sinds jaar

en dag in dit grootste stadspaleis van Noord Europa

 

 

Bergen op Zoom telt twee Lionsclubs, Lionsclub Bergen op Zoom en ‘dochter’ Lionsclub Scaldis. De twee, samen hebben ze zo’n zestig leden, organiseren samen de Doofblindendag. Om het goede doel te dienen. Op die dag kunnen doofblinden lotgenoten ontmoeten. Communiceren gebeurt via gebarentaal, de doventolk, of via het schrijven in de handen van letters. Een doventolk klinkt misschien vreemd, maar sommige doofblinden hebben nog wel enig gezichtsvermogen, legt Van Delden uit. Hoe het programma er volgend jaar in Bergen op Zoom gaat uitzien en waar de dag gaat plaatsvinden, weet de Lionspresident op dit moment nog niet. In Bodegraven kregen de deelnemers onder meer een rondrit aangeboden met oldtimers en oude legervoertuigen. Wat wel vast staat is dat er koffie met gebak is bij ontvangst, een lunch, een diner. En dan klinkt een bedrag van 15.000 euro voor de organisatie al weer heel anders, zegt Van Delden. “Dan heb je het over zestig euro per persoon. En dat is niet veel voor zo’n hele dag.”

 

Om dat geld bij elkaar te krijgen, zullen de Lions meerdere acties moeten ondernemen. De eerste activiteit is de ‘verkoop’ van wedstrijden van het Nederlandse elftal. In De Raayberg met groot scherm en een tribune waar 240 man op kan, proberen de Lions geld te verdienen. Een kaartje kopen en alleen maar kijken kan, maar het is ook mogelijk om als bedrijf of als club vrienden voor 500 euro een all-inclusive te boeken. Dat wil zeggen: kijken, eten, drank. En bij elke wedstrijd hoort ook een voorbeschouwing door een voetbalexpert. Op die manier hopen de Lions op 14, 19 en 24 juni het nodige geld te kunnen binnenhalen. De Lions gaan vanaf nu werven bij onder meer bedrijven voor de wedstrijden. Wie meer informatie wil of wil reserveren kan terecht op scaldis@lions.nl.

 

 

 

 

15 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN