Bron: www.bndestem.nl

 

Dr. Struyckenplein:

van leeg naar écht plein

 

 

image002

 

Dr. Struyckenplein (1) – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

BREDA - De leegte van het Dr. Struyckenplein in Breda gaat plaatsmaken voor winkels, kantoren, maatschappelijke voorzieningen en bovendien een woontoren van vijftien verdiepingen. De omwonenden werden gisteravond op de hoogte gebracht van de plannen voor een compleet nieuw plein. Het verkeer lijkt vooralsnog een probleem te zijn voor enkelen van hen. De Dr. Struyckenstraat, die ook straks nog dwars door het plein loopt, kan veel beter ondergronds gaan, was een van de voorstellen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

http://www.bndestem.nl/regio/6545780/Een-toren-van-48-meter-tussen-de-zon-en-je-tuin.ece

 

Een toren van 48 meter tussen de zon en je tuin

 

 

BREDA - Niet iedereen was gisteravond even blij met de plannen voor een compleet nieuw Dr. Struyckenplein in Breda. Neem nou de bewoners van enkele koopwoningen in de Verbeetenstraat. Die krijgen straks een toren van 48 meter hoog tussen de zon en hun tuinen. “En die zonnige tuin is nu juist het aantrekkelijke van onze huizen,” aldus een jongedame. “Waarom gaat de Dr. Struyckenstraat niet onder de grond? Geen milieuvervuiling, wel rust en veiligheid. Bussen en fietsers boven de grond, maar auto’s eronder,” vond een bewoonster van het Nolensplein. Het waren twee begrijpelijke opmerkingen tijdens de inspraakavond in De Vlieren, waar zo’n honderd omwonenden op af waren gekomen. Gemeente-ambtenaar Hans Vollaard gaf toe dat er inderdaad schaduw ontstaat door de toren. “Mocht uw woning daardoor minder waard worden, wijs ik u op de planschadevergoeding die u kunt vragen,” was zijn tip.

 

 

 

image006

 

Dr. Struyckenplein (2) – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

Toen de jongedame ook nog zei dat de bewoners van de toren straks in haar slaapkamer kunnen kijken, zei hij dat dit voor sommigen dan weer een voordeel was. En de mevrouw van de ondergrondse kreeg te horen dat dit uiteraard een financieel verhaal is. “Dat moet de gemeenteraad dan maar oplossen,” gaf hij aan. En serieuzer: “Als die auto’s eenmaal onder de grond rijden, is er geen probleem meer. Maar ze moeten erin en eruit en daar zijn lange hellingbanen voor nodig. Krijgen de bewoners een soort loopgraaf voor de deur en kunnen ze ook nog hun auto niet meer kwijt.” Voor het vragenuurtje had een van de twee betrokken architecten, Reinier Ubbels, uitgelegd wat de plannen zijn. “De leegte gaat weg. Het wordt een écht plein. We zijn al druk aan het schetsen. Er komen drie massa’s op: een gebouw van zes verdiepingen, 21 meter hoog, een toren van vijftien verdiepingen, 48 meter en een van negen verdiepingen, 30 meter. Ze krijgen allemaal vier voorzijden, zodat nergens een achterstraatje ontstaat. Het plein wordt mooier, compacter en met meer sfeer. En we kunnen een tipje van de sluier lichten: er komt overal metselwerk, dat past in deze wijk. Wel van deze tijd, stoer ook. En er komen veel verschillende appartementen. Met twee, drie of vier kamers. Koop en huur. Zo’n 200,” aldus Ubbels.

 

De aannemer, de Nederlandse Bouw Unie uit Etten-Leur, verwacht volgend jaar zomer te kunnen beginnen met de sloop van alles wat er nu op het plein staat. Zo’n 3,5 jaar later moet het nieuwe plein klaar zijn. Met aan de kant van de Verbeetenstraat een gebouw met twee supermarkten en detailhandel op de begane grond, parkeren op het dak daarvan en dan nog eens twee blokken van vier en zeven hoog met appartementen. Aan de kant van de Ligthartstraat komen zes bouwlagen met op de begane grond allerlei voorzieningen en dan nog middenin de toren met een parkeerkelder voor de bewoners. Als alles goed gaat. “Want,” aldus Vollaard, “ik heb plannen zien sneuvelen op één bezwaarmaker. Dus laat je niet weerhouden als je in je eentje bent.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

15 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN