Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7027979/Dronken-Polen-probleem-op-Nederlandse-wegen.ece

 

Dronken Polen

probleem op Nederlandse wegen

 

 

 

dronken

 

 

DEN HAAG - Het aantal ongelukken met dronken Polen neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De landelijke trend laat juist een dalend aantal verkeersongelukken zien waarbij de veroorzaker onder invloed is van alcohol. In 2009 was bij 16 procent van het aantal ongelukken met een Poolse veroorzaker sprake van een te hoog alcoholpromillage in het bloed, in 2008 was dat nog 9,8 procent. In Nederland nam het totale aantal ongelukken vorig jaar af met 18,5 procent, terwijl ongelukken veroorzaakt door Poolse autobestuurders met hetzelfde percentage stegen. Ook in 2010 is het rijgedrag van Polen niet onbesproken. In de maand juli werden al meer dan tien Polen opgepakt met een te hoog promillage. In twee gevallen hadden Polen ‘s middags al meer dan vijf keer het toegestane alcoholgehalte in hun bloed.

 

Eergisteren probeerde een Pool via het spoor van Heemskerk naar Alkmaar te rijden. Hij was uit zijn auto voordat het voertuig werd geramd door een trein. Volgens de politie was de man verward en is nog niet bekend of hij dronken was. Landelijk vonden er in 2009: 37.754 verkeersongelukken plaats volgens de cijfers van SWOV. Bij een klein deel (0,64 procent) hiervan was een Poolse bestuurder betrokken. Opmerkelijk is echter dat een Pool betrokken is bij 4 procent van het aantal ongevallen waarbij sprake is van een te hoog promillage.

 

Veilig Verkeer Nederland noemt deze ‘Poolse’ gegevens over chauffeurs zorgwekkend. “Het is altijd zorgelijk als bij een bepaalde groep een trend ontstaat die tegen de landelijke trend ingaat,” zegt een woordvoerder. “Zeker omdat we juist extra inzetten op verkeersveiligheid in Nederland.” De VVN gaat nog geen concrete acties voor de Polen organiseren. “We zijn erg tevreden dat het totaalaantal verkeersslachtoffers daalt. Maar als de trend zich bij Polen doorzet gaat we daar zeker iets tegen doen.” De Poolse overheid hanteert zelf een streng beleid tegenover alcoholgebruikers in het verkeer. Het toegestane alcoholpromillage is 0,2. Dit geldt in Nederland alleen voor bestuurders die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben. Voor anderen geldt 0,5 promille.

 

 

 

25 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN