Bron: www.bndestem.nl

 

Drukte bij rechtszaak café Victoria

 

 

 

BREDA – Zo’n 150 sympathisanten hebben zich vanmiddag bij de

rechtbank aan de Sluissingel in Breda verzameld.

 

Daar is om twee uur de zaak begonnen tegen café Victoria.

Uitbater Tonny van Haperen wil de rechter uitleggen waarom hij roken toelaat.

 

 

Het is de tweede zaak in Nederland tegen een ‘rookcafé.’ Een café in Groningen werd eerder veroordeeld. Van de sympathisanten mogen er zo’n twintig de zaal in en een stuk of vijftig mogen de zaak volgen vanaf het balkon. De rest moet buiten blijven staan. Gewapend met spandoeken vertrokken de sympathisanten vanaf café Victoria in de Oranjeboomstraat naar de rechtbank, ongeveer een kilometer lopen. Een van de leuzen was: “Een kroeg zonder asbak is als Breda zonder Koepel.”

 

Update 15:00: De officier van Justitie heeft zojuist de eis gedeponeerd:

1200 Euro boete en bij herhaling één maand sluiting.

De verdediging is nu aan het woord.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Boete voor ‘rookcafé’ De Kachel

Vrijdag: 20 februari 2009 | 14:49

 

 

GRONINGEN (ANP) - De eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten een boete van 1200 euro betalen omdat zij het rookverbod herhaaldelijk hebben overtreden. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag beslist. Tot zes keer toe betrapten inspecteurs de caféleiding erop dat ze klanten binnen liet roken. De Kachel moet ook een maand dicht als het rookverbod binnen een jaar weer wordt geschonden. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het is voor het eerst sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli dat een horecazaak voor de rechter is gesleept.

 

Het is algemeen bekend dat de wetgeving is bedoeld om roken en de verkoop van rookwaar terug te dringen, zei de rechter tegen de broers die eigenaars zijn van het café. Toen ze in 2005 met hun kroeg begonnen, hadden ze volgens de rechtbank kunnen weten dat dergelijke regelgeving eraan kwam. De broers zullen dan ook de gevolgen van hun gedrag moeten dragen. Vijf keer kregen de eigenaren van de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een waarschuwing, de zesde keer een proces-verbaal. De advocaten van De Kachel stelden dat het café al lang failliet was geweest als de eigenaren zich aan het rookverbod hadden gehouden. De rechter oordeelde echter dat dit verband niet is aangetoond. “Van een noodsituatie is geen sprake. Het is de eigen keus van De Kachel geweest om de regels niet na te leven,” zei hij.

 

Het rookverbod veroorzaakt al sinds de invoering onrust onder café-eigenaren. Veel cafébazen zijn het niet eens met het verbod en vrezen op de fles te gaan. Vooral de kleinere zaken zeggen niet aan het verbod te kunnen voldoen, omdat de kroegen te klein zijn voor een aparte afgesloten rookkamer. Volgens de rechtbank staat het de ondernemers echter vrij om hun zaak uit te breiden. “Dat dit niet eenvoudig is doet daar niet aan af. Dat is het risico van ondernemerschap,” aldus de rechter. De twee eigenaren van De Kachel verlieten vloekend de rechtbank. Een van hen stak z’n middelvinger op naar de rechter. De broers wilden de pers niet te woord staan.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel (1)

(24 maart 2009)

 

 

“Betalen? Nooit, dan ga ik wel zitten”

 

 

BREDA - Het is spitsuur in rookcafé Victoria aan de Oranjeboomstraat in Breda.

In het keukentje achterin de zaak zijn een paar dames druk in de weer met puntbroodjes,

 

er wordt een buitentap in gereedheid gebracht

 en buiten wappert het doek van een partytent.

 

Het kan wel eens druk worden bij Victoria.

 

 

In het keukentje achterin de zaak zijn een paar dames druk in de weer met puntbroodjes, er wordt een buitentap in gereedheid gebracht en buiten wappert het doek van een partytent. Het kan wel eens druk worden bij Victoria. Uitbaters Tonny van Haperen en partner Marion Kromhof moeten vanmiddag voor de rechtbank verschijnen. Precies een maand na de uitspraak tegen het Groningse café de Kachel. Tonny van Haperen is de tel kwijt. Of hij nou vijf of zes keer op de bon is geslingerd. Het maakt hem niet uit. De twee weigeren zich neer te leggen bij de Rookwet van juli 2008. Tonny heeft krap twee uur voor de zitting even tijd, steekt een peuk op en kijkt zijn café in: 62 vierkante meter, niet meer en niet minder. Waar moet hij een rokersruimte bouwen? In de keuken? Waar moeten dan de tosti’s vandaan komen? Als het biljart eruit gaat, kost dat de helft aan omzet. Ze hebben het twee weken geprobeerd. Maar de klanten bleven weg. Dus gingen de asbakken weer terug.

 

Victoria staat niet alleen. Wat heet. Liefst honderdvijftig kasteleins met aanhangers verzamelen zich rond enen bij het café. Uit Groningen (de uitbaters van De Kachel), Maastricht, Tilburg. Brabant alleen al levert 25 kasteleins. De kleine cafés, verenigd in “Red de Kleine cafés,” geven niet op. “Het is toch te gek voor woorden. De politie van Oirschot smeekt om meer personeel, zetten ze tweehonderd controleurs in bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Waar zijn we dan mee bezig?,” zegt uitbater Ton van Dongen van een café in Middelbeers. Hij heeft pas een waarschuwing gehad van de VWA. “Zo'n cafeetje als Victoria mag niet alleen komen te staan. We zitten allemaal in het zelfde schuitje. We zijn niet tegen het rookverbod, maar laat die 3500 kleinste cafés, waarvan de meeste zonder personeel, met rust. Die kunnen geen kant op.”

 

Gewapend met spandoeken en de Nederlandse vlag trekt het gezelschap van Victoria naar de rechtbank aan de Sluissingel, een paar honderd meter verderop. Tonny en Marion in de voorhoede. “Een kroeg zonder asbak is als Breda zonder Koepel,” luidt een strijdkreet. “CDA, dictatuur,” scandeert een kastelein. “Veel kasteleins zullen dit jaar de genadeklap krijgen. Die gaan onderuit,” verwacht Pieter Klaassens, uitbater van een kroeg in Someren. Of neem Nel Renne, ook zij meldt zich bij de rechtbank voor steun. Ze runt café Rennellies in de Haagse Beemden. Dat de asbakken niet terug mogen, doet haar zaak de das om. “Als je de vrijdagavond afsluit met twintig euro in kas, weet je het wel.” Op 1 april moet ze sluiten. Marika Bosman, zegsvrouwe van de kleine horeca en uitbaatster van Ons Cafeetje in Leiden is er ook bij. “Met oud-minister Hoogervorst hadden we de afspraak voor een stappenplan tot 2011, voor de kleine horeca. Maar het is een onderonsje geworden tussen de grote horeca, Horeca Nederland en Den Haag.”

 

In de rechtbank is het dringen, vijftig man op de publieke tribune, twintig in de zaal. De rest kan er niet in. Na afloop is het weer verzamelen in Victoria en gaat het levenslied door de zaak. Een kroegbazin uit Tilburg zingt het volle café toe vanaf het biljart, het café staat blauw van de rook. “Ik heb er een goed gevoel bij,” zegt Tonny van Haperen. “Vooral wat de officier van justitie zei, dat wij te klein zijn om een rokersruimte te maken.” Een kastelein uit Maastricht roept op tot eensgezindheid. Het CDA in Maastricht, Etten-Leur en Breda staat al kritisch tegenover minister Ab Klink. “Nu de rest.” Of Tonny gaat betalen? “Als het nodig is, gaan we in hoger beroep, betalen nooit. Dan zit ik die twaalf dagen hechtenis wel uit. We hebben het geld niet.” Café-biljart Victoria in Breda is het tweede café in ons land dat wordt vervolgd voor overtreding van het rookverbod.

 

In februari was een café in Groningen het eerste doelwit van Justitie. Dit café kreeg een boete van 1200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand met een proeftijd van een jaar. Justitie in Breda eist tegen Victoria dezelfde straf. De officier zegt echter wel in te zien dat het voor cafés als Victoria ‘onmogelijk’ is om rokers en niet-rokers te scheiden. De uiterste consequentie is dan kiezen voor sluiting, suggereert hij. Volgens de verdediging moet Victoria worden vrijgesproken. Bescherming tegen overlast van rook rechtvaardigt nog geen algeheel rookverbod, meent de verdediging.

 

De rechtbank doet 3 april uitspraak.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel (2)

(24 maart 2009)

 

 

“Failliet bij weren rokers”

 

 

BREDA - Officier van justitie J. Bijvoet is de beroerdste niet. Had hij een proeftijd van twee jaar geëist? En had de rechtbank in Groningen tegen het eerste vervolgde rookcafé maar één jaar opgelegd? Nou, dan maakt hij er toch ook een jaar van.

 

Café-biljart Victoria in Breda is het tweede café in den lande dat door justitie wordt vervolgd wegens overtreding van het rookverbod. Mr Bijvoet maakt er geen geheim van dat hij ook wel inziet dat Victoria geen kant op kan. “Voor een klein café als dit is het heel lastig - ja, eigenlijk onmogelijk - om rokers en niet-rokers te scheiden. Uitbreiden kan ook niet. Eigenlijk is het enige alternatief sluiting, hoe hard die consequentie ook is. Strikt genomen behoort dit tot het ondernemersrisico. Het rookverbod was al jaren te voorzien en de overheid wist dat dit de gevolgen konden zijn en heeft toch dit besluit genomen.”

 

De officier eist tegen uitbater Tonny van Haperen en zijn vriendin gezamenlijk 1200 euro boete en een voorwaardelijke sluiting van een maand met een proeftijd van een jaar. Mocht Victoria in de proeftijd nog eens op rokers worden betrapt, dan zou de zaak een maand dicht moeten. Van Haperen legde de rechtbank uit dat hij geen rokersruimte kan maken. De keuken heeft hij per se voor zichzelf nodig (om te eten en een tukje te doen) en het biljart kan hij al helemaal niet missen. “Daar komt zestig procent van mijn omzet vandaan.” De verdediging spreekt van ‘overmacht.’ “Als Victoria zich aan het rookverbod houdt, gaat het onherroepelijk failliet. Kleine zaken worden door dit verbod gediscrimineerd. En hoe moeten we uitleggen dat je in het café geen sigaret mag opsteken en in de aanpalende coffeeshop wel een jointje?”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

De uitspraak

(3 april 2009)

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

23 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN