Bron: www.elsevier.nl

 

Duitse immigranten

zijn de beste immigranten

 

 

 

De voor ons belangrijkste handelskamer - de Nederlands-Duitse - meldde dat steeds meer ondernemers in het oosten van ons land Duitse vakkrachten aannemen. Een goede opleiding, betrouwbaarheid en punctualiteit worden als redenen genoemd, net zoals het gebrek aan arbeidskrachten in Nederland. Iedereen weet meteen wat daarmee wordt bedoeld: Duitsers zijn harde werkers en zeiken niet zo. Toevallig berichtte Der Spiegel ook dat steeds meer Duitse studenten in Nederland gaan studeren. Waren dat er in 2005 nog 12.000, de verwachting is dat er komend jaar 20.000 Duitsers bij Nederlandse universiteiten of hogescholen ingeschreven komen te staan. Ter vergelijking: bij de Universiteit Leiden staan 18.000 man ingeschreven. Nederland is de populairste bestemming voor Duitsers die naar het buitenland gaan: één op de zes kiest voor Nederland. De taal is hierbij nauwelijks een probleem: even een intensieve zomercursus en een beetje Duitser kan al colleges volgen in het Nederlands.

 

Profiteren

Hiervan profiteren alle partijen: de Nederlandse instellingen werven actief in Duitsland omdat ze per student worden gefinancierd en de Duitse studenten hebben geen last van hun lastige Numerus Clausus, waarbij ze zich moeten inschrijven op een centrale lijst, ze wel wat voorkeuren voor steden aan kunnen geven, maar uiteindelijk aan de hand van het examencijfer ergens worden geplaatst. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de universiteit. Dat is weer andere koek dan je met wat zesjes kwalificeren voor de universiteit en dan de stad uitkiezen die je het leukste lijkt. Uiteraard gaan de meeste Duitsers naar steden die half Duits zijn, zoals Nijmegen, Maastricht en Venlo, maar het mooie is dat ook Nederland als geheel van deze instroom profiteert.

 

Eeuwige draagvlak

Verreweg de meeste Duitsers die hier gestudeerd hebben (naar schatting 95 procent), vinden binnen korte tijd een baan in Nederland. En dat betekent behalve inkomstenbelasting weer aangename en vakkundige werknemers erbij, die een beslissing van de baas niet als opening van een discussie zien, maar als een taak die uitgevoerd moet worden. Niet dat eeuwige draagvlak creëren in ellenlange vergaderingen, geen gemekker in de ondernemingsraad of ondermijning van de sfeer, maar gewoon hard aan de slag. Goed, ik chargeer misschien een beetje, maar het blijft één van de opmerkelijkste en interessante verschillen tussen Nederlanders en Duitsers. In Duitsland is er echt maar één kapitein op het schip, in Nederland discussiëren de ‘koks en de matrozen’ over de te voeren koers. Het resultaat: snelheid en slagvaardigheid versus doelloos ronddobberen. (De eerlijkheid gebiedt te zeggen: als de baas fout zit, varen de Duitsers in hoog tempo de kliffen op).

 

Veelbelovende combinatie

Een beetje Nederlandse recalcitrantie gemixt met Duits doorpakken, het is een veelbelovende combinatie.

Immigratie kan goed werken, zolang je maar de juiste mensen binnenhaalt.

Duitsers bijvoorbeeld.

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website van: www.webscene.nl (blogs)

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

24 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN