Bron: www.bndestem.nl

 

Op ‘Duitse liefjes’ rust nog altijd een taboe

 

 

wiegeraad

 

Onderzoekster Annelieke Wiegeraad:

 “In hoeverre kun je zeggen dat liefde fout is?”

 

 

BERGEN OP ZOOM - Het is nog altijd een taboe:

vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog

verliefd werden op een Duitse soldaat.

 

 

Nu, ruim zestig jaar later, is Annelieke Wiegeraad op zoek naar hen. Bergse vrouwen die in oorlogstijd scharrelden met een Duitser. En dat de rest van hun leven moesten bekopen. Want Nederland pikte hun liefde niet. Annelieke Wiegeraad studeert geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze is bezig met haar master. Ze loopt stage bij het Bevrijdingsmuseum en wil afstuderen op de Duitse liefjes oftewel moffenmeiden, zoals ze in volksmond nog altijd worden genoemd.

 

Wiegeraad is op zoek naar deze vrouwen, naar hun verhaal. Want, zegt ze: “Nederland vond deze vrouwen na de oorlog fout. Maar veel van die vrouwen waren echt verliefd. Vielen voor die Duitse man. Niet voor de soldaat. En in hoeverre kun je zeggen dat liefde fout is.” Ze weet, ook al is ze 21, dat op het onderwerp moffenmeid of Duits liefje nog steeds een taboe rust. Toch denkt ze dat de tijd langzaam voor een verandering heeft gezorgd. Dat de meiden van toen nu wel hun verhaal durven te vertellen. “Er is een boek verschenen met gesprekken. Maar ik wil het verhaal specifiek in Bergen op Zoom halen.” Een verhaal dat niet makkelijk is, beseft de studente maar al te goed. “Van hun escapades tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ze de rest van hun leven last gehad. In hun werk, dat ze soms kwijt raakten. In hun contacten met de familie.” Veel vrouwen moesten na de oorlog ook de nodige vernederingen ondergaan, zoals het bekende kaalknippen. Moesten na zo'n behandeling gebrandmerkt over straat. “Natuurlijk zijn er ook vrouwen geweest die met Duitsers gingen om er beter van te worden. Maar ik zoek vrouwen die echt verliefd waren in die tijd.” Ze heeft geen idee om hoeveel vrouwen het in Bergen op Zoom gaat. “Ik heb daarover binnenkort een oriënterend gesprek met archiefmedewerkers van de gemeente. “Wie in de beeldbank van dat archief zoekt naar foto's van moffenmeiden, vindt niks. Er zijn geen foto's,” meldt een medewerker.

 

Een studente die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en dan nog wel in zo'n specifiek onderwerp als Duitse liefjes, hoe komt dat? Annelieke legt uit dat ze van jongs af aan met de Tweede Wereldoorlog is opgegroeid. “Op vakanties kwamen we uit op plekken waar in WOII iets had ‘gespeeld,’ zoals in Normandië.” Ze kreeg het als het ware met de paplepel ingegoten. Bovendien hoorde ze de nodige verhalen van haar oma die na de oorlog bij het Tribunaal in de Steenbergsestraat werkte. Daar kwam mensen terecht die fout waren geweest. Wie in contact wil komen met de studente kan haar mailen op het adres: anneliek_w@hotmail.com.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Reactie op dit artikel:

 

Van Annelieke Wiegeraad zelf.

 

 

 

Alle informatie is welkom!

Of het nu grote of kleine verhalen zijn, details die er op het eerste oog niet toedoen, foto's, ooggetuigenverslagen...

en of het nu van de vrouwen zèlf komt of van hun kennissen, nabestaanden, familie, de buurt...

 

En alles blijft, desgewenst, anoniem.

Ik ben erg benieuwd!

 

Annelieke Wiegeraad

anneliek_w@hotmail.com

 

 

 

 

10 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN