Bron: http://www.oktober44.nl/html/duitser_op_zoek_naar_nederland.html

 

Duitser op zoek naar Nederlanders

die hij heeft gered

 

27-06-2009

 

 

rudolfkistner

 

Rudolf Kistner

 

 

PUTTEN - Het is september 1944. De geallieerden doen een poging ons land te bevrijden. Britse soldaten zijn in Arnhem in een hevige strijd verwikkeld met de Duitsers. Een van die Duitsers is de 18-jarige Rudolf Kistner. Temidden van al die ellende redde hij een dertiental Nederlanders van een razzia. Nu, meer dan zestig jaar later, is hij op zoek naar die mensen. Hij heeft een probleem: Kistner weet niet meer wáár hij de Nederlanders heeft gered. Stichting Oktober ’44 uit Putten schiet te hulp, want misschien is Kistner wel te hulp geschoten tijdens de razzia van Putten.

 

Toen de Engelsen landden in Arnhem, op 17 september 1944, was Kistner gestationeerd in Arnhem. Hij heeft enkele dagen gevochten tegen de geallieerde strijdkrachten alvorens hij werd overgeplaatst naar een nabijgelegen dorp. Daar was namelijk een V1-raket ingeslagen. Kistner en zijn eenheid moesten de schade ter plekke opnemen. EN WAT NOG MEER? Kistner wil de locatie waar de raket is ingeslagen als referentiekader gebruiken. Het enige probleem is dat hij niet weet waar dit alles is gebeurd. “Ja, ergens in de buurt van Arnhem.” Maar dorps- of stadsnamen zeggen de Duitser weinig tot niets. “Dat kwam doordat alle plaatsnaamborden waren verwijderd, om zo de geallieerden in de war te brengen.” Het waren echter niet alleen de bevrijders die zich verloren voelden, zo blijkt nu.

 

Vanaf de plek waar de V1-raket is ingeslagen, moesten Kistner en zijn collega’s in noordelijke richting marcheren. Zelf hadden zij geen idee wat hun bestemming was. Zij waren afhankelijk van de Duitse militaire politie, die als escorte fungeerden. “De politieagenten waren de enigen die de eindbestemming wisten.” Na een wandeling van zes tot tien uur bereikten Kistner en zijn maten de plaats van bestemming. In het onbekende dorp was een razzia aan de gang en zij moesten de mannen bijeen drijven op een plein. Daar werden de gevangenen in vrachtwagens geladen. In een huis trof Kistner dertien Nederlandse mannen, die zich schuil probeerden te houden voor de bezetter. De opdracht was om het gezelschap op te pakken, maar Kistner besloot anders. Hij meldde aan zijn commandant dat het huis leeg was, waardoor de Nederlanders werden gered. Kistner’s diepste wens is om deze mensen op te sporen en te ontmoeten. Herkent u iets uit dit verhaal?, neemt u dan contact op met Gert van Dompseler 0341-357971 / 06-12410860.

 

 

 

 

11 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN