image005

 

Jammer, maar hiervan

zijn er duizenden in omloop

 

 

inquisitie

 

De ‘inquisitie’ oordeelt over een bijbeltje dat Annelies van Hattum inbrengt: “Hooguit twintig euro.”

 

 

ETTEN-LEUR – “Jammer mevrouw, niks waard.

Helaas zijn er hiervan duizenden gemaakt.”

 

 

Taxateur Arie Molendijk windt er geen doekjes om tijdens de taxatie- en inkoopdag van oude en zeldzame boeken gisteren in Het Neerlandsch Koffyhuis. Aan de lopende band slaat hij dromen aan diggelen: een echt juweeltje komt hij deze middag niet tegen.

 

Annelies van Hattum uit Etten-Leur had haar hoop gevestigd op een familiestuk van haar man. “Aha, ik zie het al: een protestants bijbeltje. Uit 1845 zegt u? Da's oud. Maar niemand gooide die bijbeltjes weg, mevrouw. Daarom zijn er nog zo veel in omloop. Ik geef er hooguit twintig euro voor.” De eigenaresse neemt het sportief op: “Ach, ik heb altijd pech en we wilden het boekje sowieso niet verkopen.” Bij sommigen komt het droge oordeel van de deskundige echter aan als een uitspraak van de inquisitie. “Geen nood,” laat de reizende taxateur uit Ouddorp weten, “ik heb twintig jaar in de gezondheidszorg gewerkt en weet hoe ik mensen psychisch moet opvangen.”

 

Moeder Nelleke en dochter Karin Vorderman uit Etten-Leur slikken even als ze het vonnis van Molendijk en zijn collega Durk de Jong horen over hun vuilniszak vol boeken, waaronder een eerste uitgave van Ot en Sien. “Veertig euro. Van dit soort boeken zijn vrachtwagens vol in omloop.” Dat kan niet worden gezegd van een speciale oorlogsuitgave van Hollands Glorie, gesigneerd door Jan de Hartog zelf. Amy van der Loos (87) uit Etten-Leur woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen en werkte bij de uitgever, waar de beroemde schrijver de handtekening voor haar zette. Meer dan 75 euro is de roman Molendijk toch niet waard. Zijn advies: “Zet het op internet, daar is het tegenwoordig te doen. Behalve voor de echte verzamelaar. Die wil een boek ruiken en voelen.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

7 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN