Bron: www.bndestem.nl

 

Een boek over de Brabantse Wal

 

 

 

willem-2

 

De belvedère op landgoed De Groote Meer.

 “De rijken beseften al vroeg hoe mooi het landschap was.”

 Foto: heemkundekring Het Zuidkwartier.

 

 

BERGEN OP ZOOM - Alles wat je altijd al wilde weten over de Brabantse Wal in één boek. Dat is wat voorzitter Willem de Weert van stichting de Brabantse Wal voor ogen staat met zijn plan om over twee jaar een pil van driehonderd bladzijden klaar te hebben over de steile scheidingswand die in westelijk West-Brabant de grens tussen zand en klei markeert. Een boek dus over de Brabantse Wal. Net of daar de laatste jaren niet al heel veel over gezegd en geschreven is. "Juist daarom.

 

Twintig jaar geleden had nog amper iemand van de Brabantse Wal gehoord. Ja, hij was er, maar het begrip Brabantse Wal is pas de laatste jaren een eigen leven gaan leiden. Nu weet iedereen waar je het over hebt. Maar wat de Brabantse Wal is, hoe hij ontstaan is, de geschiedenis, daar weten de meeste mensen maar heel weinig van", zegt Willem de Weert. Tijdens lezingen die hij over de Brabantse Wal houdt, merkt De Weert hoe het leeft. "Na afloop drommen de mensen om me heen. Ze willen nog meer weten. 'Zijn er geen boeken over?' vragen ze. En kijk ook eens hoe onze wandelgids verkoopt. Sinds de eerste druk in 1995 zijn er daarvan veertienduizend verkocht." Er is volgens De Weert nog meer dan genoeg over de Brabantse Wal te schrijven. "Ik ben er zelf toch al heel wat jaren intensief mee bezig, maar ik ontdek ook steeds weer nieuwe dingen. Bijvoorbeeld dat er veel heuvels zijn afgegraven voor zandwinning. De hoogste zandduinen van de Kalmthoutse Heide zijn afgegraven voor de aanleg van de spoorlijn van Roosendaal naar Antwerpen, maar ook de Kraayenberg bij Bergen op Zoom was vroeger hoger en de Raayberg was ook ooit een echte berg."

 

Een andere eye-opener voor De Weert waren de uitkijktorens die er vroeger vooral in de Zuidwesthoek veel hebben gestaan. "Belvedères, op de Groote Meer stond er zelfs een met een glazen koepel. Daar nam de jonkheer zijn gasten mee naar toe om het gebied te laten zien. Dat zegt ook iets over hoe de rijken het landschap beleefden. Die beseften vroeger al wel hoe mooi ze woonden. Voor de gewone mensen was het landschap iets vanzelfsprekends. Die wisten niet beter of het was zoals het was. Die realiseerden zich niet hoe bijzonder het was." Andere uitkijktorens stonden onder meer bij de Koepel in Hoogerheide, de Berghoeve bij Ossendrecht en de Hoogeberg op het landgoed Putse Moer bij Putte. Dat was ook meteen het hoogste punt van de Brabantse Wal: 40 meter boven NAP. Nu staat er alleen nog een op de Kraayenberg. Die is bovendien nieuw gebouwd.

 

De stichting De Brabantse Wal gaat het boek uitgeven. De Weert zal het niet in zijn eentje schrijven, ondanks dat hij bewezen schrijftalenten heeft, zoals de lezers van onze krant zich ongetwijfeld nog wel herinneren. Willem de Weert heeft jarenlang samen met Tom Bakker een wekelijkse natuurrubriek verzorgd in eerst Brabants Nieuwsblad en later BN/De Stem. De Weert heeft zich verzekerd van de medewerking van een aantal specialisten onder wie de al genoemde Tom Bakker van de vogelwerkgroep, maar ook mensen als Karel Leenders (historisch geograaf, vooral bekend vanwege zijn onderzoek naar de turfwinning in West-Brabant en de Belgische Noorderkempen) en Marco Vermunt, stadsarcheoloog van Bergen op Zoom. "Al mijn gastschrijvers zijn mensen die weten waar ze het over hebben, deskundig zijn op hun gebied, maar die tegelijkertijd goed leesbaar kunnen schrijven", aldus De Weert.

 

De helft van het aantal van driehonderd pagina's zal bestaan uit foto's. Daarvoor werkt De Weert samen met de fotoclub Steenbergen. "De leden daarvan hebben een niveau dat tegen het professionele aanligt. Zij vinden het een fantastische uitdaging om aan dit boek mee te mogen werken." Ook Bertus Ars van de fotowerkgroep van heemkundekring Het Zuidkwartier uit Hoogerheide heeft De Weert toegezegd foto's te leveren voor het boek. "Ga er maar van uit dat alle mooie plekken van de Brabantse Wal in het boek komen te staan." Als De Weert zelf moet kiezen wat de mooiste plek is, noemt hij de Bunt bij Hoogerheide. "En dan gezien vanuit de polder met zicht op de schoorsteen van de steenfabriek. Maar dat is ook een beetje nostalgie. Ik ben geboren in Hoogerheide. Als kind speelde ik onderaan de bult, maakten we glijbaantjes naar beneden."

 

 

 

image081

 

Zicht vanuit de Onderstal – richting Hoogerheide

(Foto: Kees Wittenbols – 5 augustus 2008)

 

 

'Second best' is wat De Weert betreft de plek waar we hebben afgesproken voor het gesprek over het te verschijnen boek: het terras van recreatieboerderij de Brabantse Walkant in Woensdrecht met uitzicht op de Rijzendeweg. "Omdat het zo kenmerkend is voor de Brabantse Wal. Als je vanuit Zeeland naar Brabant komt rijden en je ziet de bult bij Woensdrecht, dan weet je: ik ben weer thuis."

 

 

Zie ook:

 

Hoogerheide in beeld

Woensdrecht in beeld

Ossendrecht in beeld

Steenbergen in beeld

Halsteren in beeld

 

 

12 juni 2009

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel:

 

1 oktober 2009

 

Vier mille voor boek over de Brabantse Wal

 

HOOGERHEIDE - Stichting De Brabantse Wal krijgt vierduizend euro subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant voor een boek over de Brabantse Wal. Het boek gaat in op vele aspecten die met de Brabantse Wal, de steilrand die in West-Brabant de overgang tussen zand en klei markeert, te maken hebben, van geologie en archeologie tot natuur en milieu. Aan de publicatie werken verschillende auteurs mee. Het boek van de stichting krijgt een omvang van ongeveer driehonderd pagina’s en moet in 2011 uitkomen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN