Bron: www.brabantsdagblad.nl

 

Een brommer met rupsbanden

 

“Alles uit de oorlog, als het maar gebuikt is”

 

 

nsu kettenrad

 

De Duitse NSU-Kettenrad was een grote publiekstrekker bij Operatie Pheasant bij het Lido in Waalwijk.

Het was mogelijk om een rondje mee te rijden op de brommer met rupsbanden.

 

 

WAALWIJK - Zwetend haalt de 15- jarige Sander Hollands

zijn shagbuil uit zijn binnenzak.

 

 

Tijd voor een sigaretje, zie je hem denken. Terwijl de thermometer richting vijfentwintig graden kruipt, heeft de Bergen op Zoomenaar deze middag legerkleding uit de Tweede Wereldoorlog aan. “Die wollen broek maakt het echt warm,” zegt hij. “En daaronder zit nog een lange onderbroek. Maar die moet ik aan, anders jeukt de wol vreselijk.” Samen met zo’n vijftig andere Tweede Wereldoorlogfans was Hollands dit hele weekeinde te vinden bij het Lido in Waalwijk. Daar vond voor de derde keer Operatie Pheasant plaats, een evenement waar liefhebbers van spullen uit de Tweede Wereldoorlog hun verzameling kunnen laten zien. Van helmen tot amfibische voertuigen en jeeps. Zolang het maar gebruikt is in de Tweede Wereldoorlog.

 

Voor sommige deelnemers is het echter meer dan verzamelen. De zogenaamde re-and-acters kruipen in de rol van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Zo marcheert een klein peloton in strakke pas over het grasveld, worden er gewonden verzorgd en zijn er zo nu en dan geweerschoten te horen. “Hou nu maar op met je M1 Garant en dat rapidfire,” zegt Hollands na weer een geweersalvo. Hollands is een echte kenner en een fan van oude oorlogsspullen. Hij heeft al een kleine verzameling met onder andere messen, riemen en een helm. Volgend jaar hoopt hij zijn eerste grote aankoop te doen: een eigen legerpak. Kosten: duizend euro. Het verzamelen van legerspullen is een dure hobby. Dat kunnen de broers André (58) en Jan Maarten (55) Vet uit Son en Breugel beamen. Hun radio- en telefoniepost staat vol met apparatuur van de Geallieerden en de Duitsers. Hun laatste aanwinst: een karretje voor de telefoondraden. “Geweldige aankoop, maar mijn portemonnee was er niet zo blij mee.” Zo’n twintig jaar geleden begon hij met verzamelen. “Ik kwam toen uit dienst, waar ik wachtmeester radioverbinding was. Toen is het allemaal begonnen en dan gaat dat maar door en door.” Hoe groot zijn verzameling is? Hij zucht even: “Ik heb geen idee. Heel groot.”

 

Waar de broers gekomen zijn om te laten zien wat voor apparatuur in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd, staat de 46-jarige Richard Winkhuysen er om een andere reden. Zijn opa vocht voor het verzet en heeft onder andere geholpen om Den Haag te bevrijden. “Hiermee eer ik hem en allen die hebben afgezien in die tijd. Ik vind het belangrijk dat het nageslacht daar weet van heeft.” Rond half drie vertrekken de toeschouwers naar de Overlaatweg. Daar worden twintig parachutisten gedropt door twee oude vliegtuigen. Een voor een krijgen de parachutisten applaus als ze veilig zijn geland. Zelfs die ene die aan de overkant van de straat tussen de koeien landt. Maar hij had dan ook een excuus. Zijn parachute was zo’n zestig jaar geleden al eens gebruikt en dat was goed te zien aan het met gaten gevulde doek.

 

 

Zie ook:

 

Waalwijk in beeld Deel 1

Waalwijk in beeld Deel 2

 

 

 

11 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN