http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7796443/Een-elektrische-racewagen-brult-niet.ece

 

Een elektrische racewagen brult (helaas) niet

 

 

Een delegatie van de provincie bekijkt bij Saker Sportcars de in ontwikkeling zijnde elektrische sportwagen

(Zie link bovenaan)

 

 

saker_sniper_rapx

 

www.sakereurope.com

 

 

ETTEN-LEUR - Als het even meezit, lanceert Saker Sportcars komend voorjaar als eerste een elektrische racewagen. Als eerste van Brabant sowieso, maar algemeen directeur Herbert Boender rekent er eigenlijk op dat het Etten-Leurse bedrijf ook de eerste van Nederland en wellicht ook daarbuiten is. Gisteravond mochten gasten van de provincie alvast een kijkje komen nemen. Het was een delegatie van de steden en regio’s waarmee de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en de provincie samenwerken in het project E-Mob, elektrische mobiliteit. Opzet van E-Mob is het bundelen van krachten op een aantal terreinen. Dus was er een specialist informatievoorziening bij van de universiteit van Uppsala, mensen van de gemeente Málaga, afgevaardigden van de universiteit van Oxford, die zich bezighouden met het dagelijks gebruik en de Poolse tegenhanger van de BOM.

 

Brabant stelt 10 miljoen beschikbaar voor het elektrisch rijden, aldus projectleider Elektrisch Rijden en Slimmer Netwerken, Jeroen Kroonen. Dat, geteld bij eerdere investeringen en de bijdragen van private ondernemingen en overheden moet over pakweg drie jaar uitkomen op een bedrag van honderd miljoen. Daarmee kunnen Brabantse ondernemingen aan de slag. Met de kennis die in Brabant voorhanden is, moet dat leiden tot een omzet van 1,5 miljard in 2020, hoopt de provincie. De delegatie zag een racewagen-in-wording. Want rijden doet hij nog niet. “Het deel dat voor de elektrische aandrijving zorgt, wordt momenteel bij E2M in Amsterdam gemaakt,” aldus Boender.

 

 

autorace7

 

E2M en ingenieursbureau BPO uit Delft zijn de twee partners van Saker. “Wij zien als fabrikant ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De racerij kan daarin een rol spelen. Het is een sport met een hoge publiciteitswaarde en het is van oudsher de kraamkamer voor ontwikkelingen. Wat eerst op de baan rijdt, rijdt later op de weg.” Dat een elektrische auto stiller is en de fans dus het gebrul van de motoren moeten missen, ziet hij niet als een bezwaar. “De circuits moeten nu ook al voldoen aan geluidseisen. En als coureur krijg je er zoveel leuks voor terug. Rijden op volle kracht vanaf nul toeren bijvoorbeeld.” Een prijs noemt Boender nog niet. “Volgend jaar gaan we eerst de boer op met een rijdend prototype. Eens kijken wat bedrijven en overheden ervan vinden.”

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

14 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN