Bron: www.bndestem.nl

 

Een flat vol met singles en lp’s

 

BREDA - Het begon met twintig plastic plaatjes, gekregen

van de Wehkamp bij de aanschaf van een pick-up.

Op de flinterdunne singles imiteren B-artiesten bekende wereldhits.

 

 

Het resultaat daarvan is bedroevend, maar de toen zevenjarige Arie de Vormer wordt voor het leven gegrepen. De muziek en de techniek van de afspeelapparatuur fascineren de jonge Arie zozeer, dat hij bijna al zijn zakgeld investeert in de aanschaf van nieuwe plaatjes. Inmiddels is De Vormer nagenoeg gepensioneerd, maar de passie is niet minder geworden. Naast singles en lp’s, speurt De Vormer tegenwoordig ook naar cd’s en dvd’s.

 

 

plaatjes-2

 

Cliff Richard

 

 

Deze jarenlange “liefde voor muziek” drukt een grote stempel op de woning van De Vormer. Het gangetje in de flat in Breda-Noord wordt omringd door stellages. Deze staan bomvol lp’s en maxi-singles. Een bijkamer is getransformeerd tot platenzaak. Vanaf de vloer tot aan het plafond staat het vol met singles. De Vormer heeft er 30.000. “Uitsluitend originele plaatjes in de originele hoes, geen heruitgaven,” benadrukt hij. Een soortgelijke aanblik biedt de woonkamer. Tegen de muren staan zo’n tienduizend cd’s en pakweg vijfduizend dvd’s. Voor het raam staat een soort muziekfabriek met twee pick-ups, twee cd-spelers, een mengtafel, cassettedeck, versterker en een computer. Achter al deze apparatuur luistert De Vormer elke avond naar een deel van zijn verzameling. Alleen keuken, badkamer en slaapkamer zijn gevrijwaard van alles wat muziekdrager heet.

 

 

plaatjes-3

 

The Shadows

 

 

De Vormers vrouw Jopie vindt het allemaal best. In de bijkamer staat een comfortabele stoel ingeklemd tussen de vele singles. Hier kijkt ze televisie als ze zich wil afschermen van haar platendraaiende man. “Zolang het maar niet te veel geld kost,” vindt ze. Wat dat betreft houdt De Vormer zich keurig aan de huisregels. Hij zal nooit honderd euro uitgeven voor een plaatje. De sport is juist om via connecties en ruilhandel bijzondere exemplaren in bezit te krijgen, zegt hij. Zijn collectie telt een aantal fel begeerde platen. Originele singles van Elvis, The Beatles en The Rolling Stones. “Die dingen zijn veel geld waard. Soms vragen ze vierhonderd euro voor een plaatje.”

 

 

plaatjes-4

 

Elvis Presley

 

 

De cataloguswaarde interesseert hem niet. Kostbaar zijn de herinneringen die de muziek met zich meebrengt. De 78-toerenplaat van De Straatzangers, ooit grijs gedraaid door zijn vader. Of dat plaatje van Long John Baldry. Let the Heartache Begin werd gedraaid toen hij zijn vrouw leerde kennen. De Vormers muzieksmaak is veelzijdig. Klassiek, opera, pop, country. Maar het meest houdt hij van hardrock. “Ik heb de gekste dingen. Alleen moderne jazz, daar moet ik niks van hebben.” De verzamelwoede wordt niet alleen gevoed door de schoonheid van de muziek. “Als je zover bent als ik, dan wil je zoveel mogelijk hebben. De verzameling compleet. Alles van Kim Wilde bijvoorbeeld.” Wat dat betreft heeft hij nog vele wensen.

 

 

plaatjes-5

 

The Rolling Stones

 

 

De Vormer houdt zijn muziek niet voor zichzelf. Als dj laat hij de buitenwereld meegenieten van zijn imposante collectie. Momenteel is hij elke zondag vanaf 12.00 uur te beluisteren op Suc6fm. Daarvoor was De Vormer onder meer actief voor Stadsradio Breda. In de kroegen is hij evenmin een onbekende. Zijn platen hebben heel wat feesten opgetuigd.

 

 

plaatjes-6

 

Long John Baldry

 

 

 

24 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN