Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/5651301/Annie-en-Jeroen-zien-gat-in-biomarkt.ece

 

Een gat in de biomarkt

 

 

LEPELSTRAAT / STEENBERGEN - Nog een jaar of drie en het tuiniersechtpaar

 Jeroen (41) en Annie (39) van Leeuwen is ‘over en uit.’

 

 

image090

 

Zicht in de Stierenweg

(Foto: Kees Wittenbols – 25 augustus 2008)

 

 

Niet dat de verhuiswagens bij Yona aan de Stierenweg alvast besteld zijn, maar wel dat de Van Leeuwens belangrijke stappen zetten in de omschakeling van hun kassenbedrijf naar volledige biologische teelt. Waar veel tuinders meegaan in de stroom van schaalvergroting en de teeltgrond vervangen hebben door ‘matjes’ van steenwol, hebben Annie en Jeroen juist gekozen voor ‘terug naar de natuur.’ Trostomaten en paprika’s weer telen in de grond zónder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Een manier van werken waarvoor veel extra handjes nodig zijn, al was het maar voor het verwijderen van onkruid en het opsporen van mogelijke ziekten.

 

“De biologische teelt past veel beter bij ons. Je staat zoveel dichter bij het product en de natuur,” zegt Annie. Het stel wil eerst en vooral téler blijven en niet vanachter de computer een immens tuinbouwbedrijf managen. Dat betekent ook paal en perk stellen aan de omvang van de onderneming: de in totaal zes hectares die Yona nu beslaat over drie locaties aan de Stierenweg en Halsterseweg, blijven er ook zes. “Dit voelt goed.”

 

Voor leken lijkt het misschien een achterhaalde bedrijfsfilosofie, maar niets is minder waar, aldus Michaël Wilde die gisteren namens afzetbedrijf Eosta vlaggen kwam brengen bij Annie en Jeroen. Het vlagvertoon, met daarop het logo van Nature & More, bewijst dat de Van Leeuwens nu officieel behoren bij het selecte gezelschap van tuinders in den lande die biologisch produceren. In de regio behoort alleen de Bergse tuinder Rinie Hopmans bij de paradepaardjes van Eosta. “Crisis of niet, de biomarkt rukt op. De ‘bewuste consument’ wint terrein,” weet Wilde. De eerste biologische teelt van Yona is inmiddels een feit: 600 ton trostomaten. Begin 2010 gaan rode en gele paprika’s diezelfde grond in. Want in de biologische teelt is productroulatie een vereiste. De groene paprika’s blijven nog even in de steenwol: niet alles kan op een achternamiddag op z’n kop gezet worden, zelfs niet bij Annie en Jeroen.

 

 

Zie ook:

 

Steenbergen in beeld

Lepelstraat en de Kladde in beeld

 

 

 

13 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN