Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/7034572/Voor-Rezy-en-Zirs-is-dit-pas-het-begin.ece

 

Een graffiti-tentoonstelling in Steenbergen

 

Voor “Rezy” en “Zirs” is dit pas het begin

 

 

graffitikunst

 

Legale graffiti-kunst in een fietserstunnel in Brugge

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Elmar Janse en Robert-Jan Baartmans exposeren met hun graffitikunst in Steenbergen.

De tentoonstelling is ook deze week nog te bezoeken.

 

 

STEENBERGEN - Er zijn niet veel kunstenaars die op hun zestiende al een eigen expositie op hun naam kunnen schrijven, maar de Steenbergse Elmar Janse en Robert-Jan Baartmans is dat wel gelukt. Sterker nog, het is al hun tweede. Vrijdag werd de graffiti-tentoonstelling van Elmar en Robert-Jan (artiestennamen Rezy en Zirs) in het centrum van Steenbergen feestelijk geopend. De rest van het weekend was het duo de hele dag aanwezig om tekst en uitleg te geven bij het eigen werk. “We proberen met deze tentoonstelling het imago van graffiti een beetje te verbeteren,” vertelt Ermar. “Veel mensen vinden vooral de tags (korte parafen van de maker, dh) maar niks,” vult Robert-Jan hem aan. “Maar die tags zijn wél het begin. Zonder die dingen hadden we dit allemaal niet kunnen maken,” zegt hij, wijzend naar de beschilderde doeken en shirts aan de muren.

 

Al jaren geleden ontdekten de twee hun wederzijdse passie voor tekenen en graffitikunst. Robert-Jan: “Op de fiets naar school wisselden we ideeën uit. Dat was heel inspirerend. Zonder elkaar hadden we ons werk veel minder kunnen ontwikkelen.” Opvallend genoeg zijn de verschillen tussen hun kunstwerken toch heel groot. Gevraagd naar een werk dat Elmar het beste typeert, wijst Robert-Jan een klein doek aan met geometrische figuren in felle kleuren. “Die strakke, precieze en perfecte uitvoering is typisch voor Elmar,” zegt hij. Andersom gaat Elmar voor een wat duistere tekening van een man onder een brug, staand in een rivier. “De bandana die het gezicht van de man bedekt, keert bij Robert-Jan vaak terug. Meestal zit er een heel verhaal achter zijn werk.” Met dit schilderij wil Robert-Jan duidelijk maken hoe hij de graffitikunst ziet, legt hij zelf uit. “Het water waarin de man staat, weerspiegelt zijn reflectie. Daarmee wilde ik laten zien dat graffiti-artiesten heel open zijn, maar dat er tegelijkertijd ook iets van geheimzinnigheid en illegaliteit bij de kunstvorm hoort.”

 

In de afgelopen jaren is dat wat begon met krabbels op elektriciteitskastjes, uitgegroeid tot grote muurschilderingen in onder andere Hoogerheide en Bergen op Zoom. Vaak in opdracht en dus legaal. Mede met hulp van de jongerenwerker kregen ze ook in hun eigen woonplaats steeds meer voet aan de grond. Hij zorgde ervoor dat ze in het pand naast het voormalig stadhuis een tijdelijke expositieruimte konden inrichten. Op het werk dat daar hangt, hebben ze tot nu toe alleen nog maar positieve reacties gekregen, ook van andere kunstenaars. Robert-Jan: “We zijn wel eens bang geweest dat er op ons en ons werk zou worden neergekeken omdat we nog zo jong zijn. Maar de meeste mensen reageren juist ontzettend enthousiast.” De twee zeggen dat ze zich vier jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen dat ze nu een eigen expositie zouden hebben. Toch hebben ze het gevoel dat ze nog maar aan het begin staan. Elmar: “We gaan in september allebei naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Wie weet wat er daarna komt. Misschien krijgen we ook wel succes in het buitenland. Of samen een eigen bedrijfje, dat zou ook heel mooi zijn.” De expositie van Rezy en Zirs in de Kaaistraat 49 in Steenbergen is nog te bezoeken op dinsdag, woensdag en zaterdag, tussen 11.00 en 19.00 uur. De toegang is gratis.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Graffiti

 

 

 

Zie ook:

 

Steenbergen in beeld

 

 

26 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count