Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6107796/Op-naar-de-250000-kaartjes-en-daar-voorbij.ece

 

Een huis vol geboortekaartjes

 

“Op naar de 250.000 kaartjes en daar voorbij”

 

 

geboortekaartje

 

 

Willy Dingjan uit Breda heeft een huis vol geboortekaartjes.

Ze spaart ze samen met haar zus en zag vele trends komen en gaan.

 

 

BREDA - Nee, het huis van Willy Dingjan in Breda puilt niet uit. Ondanks bijna een kwart miljoen geboortekaartjes. Om te beginnen deelt de 76-jarige verzamelaarster haar hobby al dertig jaar met haar zus Dory van Spaandonck in Zoeterwoude. “Een flink deel van onze verzameling ligt bij haar. En verder zijn geboortekaartjes erg handig: superplat, dus goed op te bergen.”

 

Willy, zelf kinderloos, wil juist dolgraag nog meer kaartjes. “We zitten nu op 244.000 en we willen naar de 250.000. Dan melden we ons aan bij het Guinness Book of Records. In Londen kennen ze ons al. Toen we er 150.000 hadden, konden we er al in, maar ze raadden ons aan om nog even door te sparen. Voor de zekerheid.” En daarna? “Dan gaan we gewoon door, natuurlijk. Geboortekaartjes zijn zo leuk. Kijk, hier heb ik een kaartje van een vijfling. We hebben ook veel drielingen. En adoptiekinderen. Maar ieder kaartje is bijzonder. Soms is de buitenkant hetzelfde, maar de binnenkant is altijd anders. Zoals deze, met twee woonadressen. Wij bekijken ze allemaal en sorteren ze op jaar, maar ook op kleur, soort en onderwerp. Dan plakken we ze op grote vellen papier. Mijn zus komt regelmatig een dagje over en dan zijn we de hele dag met de kaartjes bezig. We houden ook alles bij op de computer. Ja, het kost behoorlijk wat tijd, maar dat geeft niet. Dit is onze hobby. We komen uit een echte verzamelfamilie en we houden niet van weggooien.” De geordendheid maakt hun verzameling behalve groot, ook uniek. “We kunnen elk kaartje terugvinden. Er zijn veel mensen die geboortekaartjes sparen, maar meestal zit er geen enkele structuur in de verzameling.”

 

Willy Dingjan, voormalig wijkverpleegster in Dorst, kan eindeloos vertellen over geboortekaartjes en het ontstaan ervan. Ze gaf vroeger vaak lezingen. “Het is een typisch Nederlands en Belgisch verschijnsel, ontstaan uit de simpele visitekaartjes. Een kaartje om een geboorte te melden, was de volgende stap.” Ze laat het kaartje van haar moeder zien, uit 1901. “Broertjes en zusjes stonden er toen nog niet bij. Ook op mijn eigen kaartje niet, uit de jaren dertig.” De zussen signaleren allerlei trends. In de jaren vijftig verschenen, na de sobere jaren van voor de oorlog, de eerste kleurige kaartjes. “Die waren nog zeer religieus.” Ze toont vellen vol biddende kindjes en engelen. In de jaren zestig waren kaartjes met kantjes in de mode en in de jaren zeventig knalden de kleuren er vanaf. “Ik heb stapels groene en gele vellen.” Begin jaren tachtig kozen ouders voor nostalgische afbeeldingen in bruintinten. Daarna werd de trend weer lichter: “Veel regenbogen en ook bergen handjes en voetjes.” Vanaf de jaren negentig werd het een grote warboel. “Toen ging iedereen zijn eigen kaartje maken. Heel origineel natuurlijk, maar voor ons wat lastig. We sorteren die dus maar op onderwerp of kleur. Of op vorm. Vierkante kaartjes zijn nu erg in. En foto’s.” Wat altijd gebleven is, zijn de kaartjes met een roze of blauw strikje. “En natuurlijk de ooievaars.” Zelf houdt Willy van kaartjes met natuur erop. “En van oude kaartjes, maar eigenlijk vind ik alles mooi.”

 

Geboortekaartje sturen? Wilhelminasingel 62, 4817JX Breda.

 

 

 

19 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN