Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7475083/Een-kijkje-in-de-turfhistorie-van-EttenLeur.ece

 

Een kijkje in de turfhistorie van Etten-Leur

 

 

Marja van der Helm: “Mensen krijgen steeds meer interesse in hun eigen geschiedenis.”

In het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek zijn boeken te vinden over allerhande Etten-Leurse onderwerpen.

(Zie link hierboven)

 

 

image063

 

De Zwartenbergse Molen

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

ETTEN-LEUR - Turfvaart, Grauwe Polder, de Zwartenbergse polder, turfschipper Adriaan van Bergen. Talloze namen en begrippen in Etten-Leur herinneren aan de tijd van de turfwinning. Roosendaler Cor Rops komt vanavond naar de bibliotheek Nieuwe Nobelaer om daarover te vertellen. Directe aanleiding is de opening van het Historisch Informatie Punt, waar de bibliotheek boeken, tijdschriften en folders op het gebied van lokale en regionale geschiedenis toont. In het midden staat een maquette van de Zwartenbergse molen zoals die eruit zag vóór de brand van 1880. In twee vitrines zijn bovendien exposities te zien over de turfgeschiedenis en de historie van polder Zwartenberg. “Mensen krijgen steeds meer interesse in hun eigen geschiedenis, de historie van hun omgeving,” zegt Marja van der Helm namens bibliotheek Nieuwe Nobelaer. “Nou hebben we met de heemkundekring Jan uten Houte natuurlijk ook nog eens veel kennis in huis en dus hebben we de handen ineengeslagen. De bezoeker vindt hier boeken die al langer in onze collectie zitten, maar ook nieuwe aanwinsten. En natuurlijk wordt de collectie regelmatig gewisseld.”

 

De lezing van vanavond sluit ook mooi aan bij de jaarlijkse Week van de Geschiedenis. Die loopt tot en met zondag en heeft dit keer “Land en water” als thema, weet Cor Rops. Als lid van de heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale was hij vijf jaar geleden nauw betrokken bij een grote expositie in Roosendaal over de turfwinning. In zijn lezing gaat hij in op de betekenis van de turf voor Brabant en Vlaanderen. “Toen er rond 1250 geen bossen meer mochten worden gekapt, moest er iets anders worden gezocht om te stoken. De kloosters van plaatsen als Tongerlo, Bornem en Middelburg hadden geld en die lieten dan ook de turfvaarten graven, waarover de turf werd vervoerd. Een stad als Gent bijvoorbeeld had in die tijd al zeventigduizend inwoners, dus daar was turf erg gewild. De turfwinning maakte van Roosendaal een heel belangrijke haven, maar ook in de directe omgeving, zoals Leur, Oudenbosch en Breda werd tot pakweg 1740 turf vervoerd.” De lezing van Cor Rops in Nieuwe Nobelaer begint vanavond om half acht.

 

Wie het allemaal eens met eigen ogen wil bekijken, kan zich bij VVV/UITpunt in Nieuwe Nobelaer ook aanmelden voor een fietstocht door polder Zwartenberg. Die is komende zaterdag van één tot half vier. Deelname kost zes euro. Aanmelden kan bij de balie of via het mailadres vvvetten-leur@nieuwenobelaer.nl en ook bij gids Ton van den Wijngaart, telefoon 0168 328430; mail: wijngaart42@hetnet.nl.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

19 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count