Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=G592CRN2E

 

Een kijkje op villa’s van

 Nederlandse belastingvluchtelingen

 

 

kasteel

 

Het Nederlands blad “Quote” kiekt vanuit helikopter

villa’s van rijkste Nederlanders in België

 

 

Het ‘poepchique’ Brasschaat is geschokt door het ‘miljonairsvoyeurisme’ van het Nederlandse rijkenblad “Quote.” Dat maakte vanuit een helikopter gedetailleerde foto’s van de duizelingwekkende villa’s van Nederlandse ‘belastingvluchtelingen’ in deze gemeente. De foto’s zijn redelijk indrukwekkend, vooral omdat de gefotografeerde villa’s, landhuizen en kastelen dat ook zijn. De eigendommen zijn om door een ringetje te halen, wat je eveneens van de meestal uitgestrekte en perfect onderhouden graspleinen rondom kan zeggen. “Het neusje van de zalm,” becommentarieert de Brasschaatse makelaar Niek De Boer het vastgoed op de Quote-foto’s. Hij schat de eigendommen tussen de 5 en de 15 miljoen euro waard. En hij kan het weten. Hij hielp veel Nederlanders aan een stulpje in de groene Antwerpse rand. De redactie van Quote windt er geen doekjes om. Ze huurde een helikopter en gespecialiseerde luchtfotograaf in voor deze reportage. Het zou de allereerste keer zijn dat in België fotografen op jacht gaan naar de huizen van ‘s lands rijkste burgers.

 

De locaties van de ‘poepchique’ optrekjes kwam Quote naar eigen zeggen ‘via via’ te weten. “En neen. We hebben vooraf geen toestemming aan de eigenaars gevraagd,” zegt redacteur Martin Van Geest. Sommige eigenaars vluchtten dan ook halsoverkop naar binnen toen ze de helikopter boven hun domein opmerkten. Prooi waren de stulpjes van de allerrijkste Nederbelgen, Nederlanders die om fiscale redenen naar België verhuisden. ‘Belastingvluchtelingen’ aldus Quote. Brasschaat telt er maar liefst achttien, zoals ene Alex Mulder, de voormalige topman van USG People, bewoner van het sprookjesachtige kasteel de Wijngaard, op de grens van Schoten met Brasschaat. Alvast de burgemeester van Brasschaat toonde zich gisteren allerminst opgezet met deze vorm van miljonairsvoyeurisme. “Dit is een schending van de privacy,” zegt Dirk De Kort (CD&V). Hij gaat overleggen met de lokale politie om helikopterpiloten met dit soort plannen voortaan aan de grond te houden. “Deze inwoners hebben ook recht op rust en privacy.” Maar op het directoraat luchtvaart klonk het gisteren dat men heli’s niets in de weg kan leggen “zolang ze maar boven de duizend voet blijven,” zo’n driehonderd meter.

 

Een reactie van de gekiekte Nederbelgen kwam er nog niet. “Maar wees maar zeker dat ze deze fotoreportage niet appreciëren,” zegt auteur Ludwig Verduyn, die enkele jaren geleden de rijkste Belgen in kaart bracht. “Dat leverde me tweehonderd brieven van advocaten op, die me allemaal afdreigden. Ze voelden zich te kijk gezet en vreesden dat zoiets mensen op slechte ideeën zou brengen.” Dat de Belgische rijken een fotoreportage nog veel minder zouden appreciëren, bewijst misschien een incident met de steenrijke tapijtenmagnaat Jan De Clerck. Toen een luchtballon naar zijn mening te traag over zijn statige domein Schoonhoudt in Waasmunster vloog, werden de ballonvaarders prompt met een jachtgeweer beschoten. Of Quote veel negatieve reacties krijgt? “Het is de eerste keer dat we dit boven België doen. In Nederland levert dit soort reportages telkens een handvol klachten op, maar ook een torenhoge oplage. En wat het meest opvalt: bijna alle gekiekte Nederlanders willen een exemplaar omdat ze nog nooit zo’n mooie foto van hun huis hadden.”

 

 

 

 

19 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN