Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5906535/Het-rook-naar-bejaarde-hond.ece

 

Een muffe geur kwam uit de trommel

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Washer.600pix.jpg/180px-Washer.600pix.jpg

 

 

Ze dacht dat ze goed bezig was, zegt Titia ten Hove beteuterd. Een ultrazuinige wasmachine gekocht met AA-keurmerk, altijd wassen op lage temperatuur en de trommel lekker vol stoppen. Keurig zoals de milieu-aanwijzingen het voorschrijven. Maar na een paar maanden rook de schone was “alsof ik mijn bejaarde hond in de machine had gestopt,” zegt ze. Een muffe geur kwam uit de trommel, de rubberen randen zagen grijs van de drab en het wasgoed zat vol bruine spikkels. “De oorzaak was vetluis, hoorde ik van de monteur. Dat is een bacterie die in wasmiddel gedijt. Het is te verhelpen door af en toe een kookwas te draaien met soda of azijn. Het kostte mij tachtig euro en een hoop ergernis voor ik daar achter was. Ik ben heus bezorgd over het milieu, maar voorlopig zet ik de machine gewoon weer op 60 graden.”

 

Bij de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van huishoudelijke apparaten Vlehan komen veel klachten binnen over vetluis. “Om energie te besparen draaien consumenten de verwarmingsknop van hun wasmachine terug,” zegt directeur Jeroen de Roos. “Maar de machine kan daardoor kapot gaan.” Inge van Kessel van onderzoeksbureau SOHIT beaamt dat voor echt vuile was heet water nodig is. Maar ook de nieuwste generaties wasmachines kunnen een negatieve invloed hebben op de hygiëne. “Machines gebruiken nu veel minder water dan vroeger,” legt Van Kessel uit. Er wordt dus ook minder vuil afgevoerd.  “Ik ben er van overtuigd dat je was daar niet schoner van wordt.” Of consumenten daadwerkelijk ziek worden van alle ongenode gasten in de trommel, is niet onderzocht.

 

“Bij gezonde personen kan het geen kwaad,” zegt universitair docent consumententechnologie Carja Butijn van de Wageningen Universiteit. “Maar ik vermoed dat het voor kwetsbare mensen, ouderen, kleine kinderen, echt dubieus kan zijn op 15 graden te wassen. Wassen bij 40 graden is vermoedelijk al de grens.” De wasmachine van Annelies van Bronswijk, hoogleraar gezondheidstechniek van de TU in Eindhoven, staat op 60 graden. Vanwege een huisstofmijtallergie doet ze het zelden voor minder. En de kleren die niet tegen een hoge temperatuur kunnen, gaan na het wassen subiet nog even in de vriezer.

 

 

 

7 december 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN