Bron: BN-DeStem

 

Een open winkelpui kost veel geld

 

Amsterdam - Ook al is het guur buiten, veel winkeliers houden hun deuren open.

Dat kost per jaar honderden miljoenen aan extra stookkosten.

 

 

winkelpuien_04

 

 

De kille winterwind perst zich tussen de gebouwen door. Het is koud, maar bij DA Drogist Josefien blijven de deuren open. Elke drempel die een klant tegenhoudt om naar binnen te stappen, moet worden weggenomen. Een gesloten deur is zo'n hindernis. “Ja, het kost me handenvol geld, die open deur,” zegt Kees Entius, eigenaar van de drogisterij, waar het binnen toch aangenaam warm is. “Ik stook natuurlijk voor Jan met de korte achternaam. Jaarlijks ben ik zo'n twaalfduizend euro kwijt aan stookkosten. Dat is een enorm bedrag en dat vind ik echt zonde.” Winkeliers klagen steen en been over de hoge energieprijzen. Maar deuren sluiten om de warmte binnen te houden, daar wil de detaillist niet aan.

 

Uit een proef in België waar winkeliers besloten de toegangen een week dicht te houden, bleek dat maar liefst de helft van de klanten wegbleef. “Voor de sfeer in de winkelstraten zou het dramatisch zijn als alle deuren dicht moeten,” zegt secretaris Pieter Walraven van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de branchevereniging van detaillisten. Voor veel winkelketens is het sluiten van de winkelpui dan ook onbespreekbaar. De pui van de snoepwinkels van Jamin zijn helemaal open. De winkel kent zelfs geen strookje glas aan de voorgevel. “Jamin moet het hebben van impulsaankopen en moet daarom meer op een kiosk dan op een winkel lijken,” zegt Minno Venema, directeur van Jamin Nederland. Desalniettemin kan een gemiddelde winkelier gemakkelijk drieduizend euro per jaar besparen door de open winkelpui aan te passen. Het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf heeft berekend dat er 4500 kubieke meter gas per jaar in rook opgaat, als een pui van twee bij drie meter het hele jaar openstaat. Daarmee gooit elke winkelier zomaar een hoeveelheid gas weg, waar drie doorsnee huishoudens het hele jaar van kunnen stoken. Het is echter een illusie om de stookkosten in een winkel op het niveau van een gemiddeld huishouden te krijgen. Wil de uitbater zijn nering een beetje laten draaien, dan zullen de deuren toch regelmatig open moeten. “Het warmteverlies van een open pui is veel minder dan wij denken, zeker als de winkel een luchtgordijn heeft,” zegt Hans Haverman, projectcoördinator van winkelinrichter RBM. Een lucht- of warmtegordijn dat boven de deur hangt, blaast over de breedte van de pui een grote hoeveelheid warme lucht naar binnen, waardoor de warmte grotendeels in het pand blijft.

 

Jacques van Trijp, projectleider energiebesparing bij Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf, erkent dat het lastig is om de energiebesparing voor detaillisten goed te bepalen. “Het hangt in grote mate af van hoe de winkel gesitueerd is. Staat deze in een winderige straat, is de pui gericht op het zuiden of het noorden? Dat zijn allemaal factoren die bepalen hoeveel winkeliers kunnen besparen.” Een proef van Milieufederatie Brabant met dichte winkelpuien in Tilburg heeft een besparing van 30 tot 35 procent opgeleverd. Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf gaat zelfs uit van een besparing tot 40 procent. Het Energiecentrum en de Gemeente Amsterdam zijn inmiddels een proef gestart met gesloten winkelpuien. Drogist Entius heeft zich aangemeld voor de proef. In januari wordt zijn pui vervangen door deuren die gewoon open en dichtgaan. Daarnaast komt er een warmtegordijn boven de deur te hangen. Een investering van grofweg 15.000 euro. Pittig voor een middenstander, maar Entius verwacht de kosten er binnen vijf jaar uit te hebben, snel genoeg om in aanmerking te komen voor subsidie van de overheid. “Dat is mooi meegenomen,” zegt Entius, die voor klantenverlies helemaal niet bang is. “Dat wordt gecompenseerd door de besparingen, verwacht ik. Bovendien wordt mijn winkel, gelegen aan een drukke weg, ook nog eens schoner, omdat de smerige uitlaatgassen buiten blijven.”

 

 

 

9 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN