Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7011711/Een-paard-geeft-zelfvertrouwen.ece

 

“Een paard geeft zelfvertrouwen”

 

 

fjordenpaard

 

Fjordenpaard

(Foto: uit Wikipedia)

 

www.stalbalemans.come2me.nl

 

 

TETERINGEN - Dorus, Edgar en Marco merken er niets van, maar sinds afgelopen weekend zijn ze eigendom van Jet van Dam. De Rijsbergse paardrij-instructrice gaat vanuit Stal Balemans in Teteringen met de drie fjordenpaarden speciale paardrijlessen geven aan mensen met een beperking. “Bij Jet,” heet haar bedrijfje. “Bedrijf, bedrijf,” glimlacht Van Dam, “ik ben niet uit op winst. Ik ben al blij als ik er over een jaar geen geld meer bij hoef te leggen. Dit was voor mij de enige manier om dit werk voort te kunnen zetten.”

 

Van Dam (56), opgeleid via de Federatie Paardrijden Gehandicapten, geeft al veertien jaar aangepaste paardrijlessen. Samen met Dorus, Edgar en Marco. Ze was in dienst bij de Hans Berger Kliniek, die ook eigenaar was van de paarden. De kliniek, vroeger gevestigd bij De Klokkenberg en tegenwoordig bij het Amphia in Oosterhout, is echter gestopt met de langdurige opnames van patiënten en richt zich nu op kortlopend onderzoek. “Ze moesten met het paardrijden stoppen. Heel vervelend voor mij, maar ik snap het wel.” Toen bleek dat de drie fjorden te oud waren voor de verkoop, besloot Van Dam op eigen houtje door te gaan. “De paarden zijn tussen de 20 en 26 jaar, maar prima geschikt voor dit werk. Ze zijn van nature rustig en speciaal getraind.” Van Dam kreeg alle medewerking van zowel de Hans Berger Kliniek als Stal Balemans, waar de drie fjorden al jaren staan. “Daar ben ik erg blij mee, anders was het nooit gelukt.”

 

Ze heeft momenteel zeven kinderen en volwassenen met een beperking op les, maar heeft volop ruimte voor meer mensen. Drie kwartier les kost vijftien euro. “Iedereen kan terecht, met alle handicaps, maar de ruiter moet wel kunnen zitten, eventueel op een speciaal zadel.” Ze verwacht dat de belangstelling groot is, ook al worden er in de regio op meer plaatsen aangepaste rijlessen gegeven. “Ik werk als vrijwilliger bij Het Vrolijke Ruitertje in Etten-Leur en daar is een wachtlijst.” Uit eigen ervaring weet ze hoeveel baat mensen bij paardrijden hebben. “Autisten houden hele verhalen tegen het paard, terwijl kinderen met adhd rustig worden. Een paard geeft zelfvertrouwen, bijvoorbeeld bij blinden en mensen met faalangst. Een paard voelt dingen aan. Ik heb vaak gezien dat de paarden een epileptische aanval vooraf voelden aankomen. Ze maken dan kleine bewegingen met hun oren.” Informatie: tel. 06-22550922.

 

 

 

Zie ook:

 

Teteringen in beeld

 

 

21 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN