Bron: BN-DeStem

 

“Een paard is een gevoelsbeest”

 

 

meesters

 

Jan Meesters in zijn bedrijf Gaudeamus Equis,

wat zoveel betekent als “laten we genieten van paarden.”

 

 

Instructeur paardensport Jan Meesters (54) uit Roosendaal.

Waarom bent u instructeur paardensport geworden?

 

“Ik was als kind gefascineerd door de paarden die we op de boerderij hadden. Door de explosief groeiende belangstelling zijn er nu ruim een half miljoen paarden in Nederland tegen anderhalf miljoen koeien. De laatste vijf jaar is het aantal paarden verdubbeld en het aantal koeien gehalveerd. Er zijn dus veel mensen met paarden, maar er zijn maar weinig paardenmensen zoals ik.”

 

Wat bedoelt u met een paardenmens?

 

“Iemand die het karakter van een paard aanvoelt. Als ik een paard aankijk, weet ik hoe het paard is. Om mensen te leren kennen, heb ik soms langer nodig. Soms roepen mensen die een paard gekocht hebben, mijn hulp in om met het dier te leren omgaan. Het gebeurt wel eens dat het karakter van paard en mens botsen. Een paard is een gevoelsbeest en voelt haarscherp aan hoe een mens is. Of deze bijvoorbeeld bang of nerveus is.”

 

Waaruit bestaat uw werk?

 

“Ik geef paardrijlessen, maakt jonge paarden zadelmak en rijd jonge paarden aan. Voor mijn eigen paarden en een beperkt aantal klanten ben ik ook nog hoefsmid en ik handel in paarden.”

 

 

image007

 

Hoeve nabij Alphen

(Foto: Kees Wittenbols – 29 september 2008)

 

 

 

Wat voor opleiding heeft u voor dit werk gedaan?

 

“Ik heb een diploma behaald als instructeur paardensport en ik heb een hoefsmiddiploma. Het zadelmak maken van paarden heb ik mezelf aangeleerd. Dat is vooral een kwestie van het paard goed aanvoelen. Ik houd mezelf wel scherp door wekelijks te trainen in dressuur en springen.”

 

Wat is het leuke van uw beroep?

 

“Het omgaan met de paarden! Ieder paard heeft zijn eigen persoonlijkheid. Ik geniet als een paard laat merken dat hij zich bij mij op zijn gemak voelt. Soms krijgen mensen een paard amper in de trailer en komt het hier bezweet van spanning aan. Het geeft me een goed gevoel als zo'n paard een maand later met een gevoel van vertrouwen kan vertrekken.”

 

Wat zijn de minder leuke kanten?

 

“In principe zijn die er niet. Soms twijfel ik bij het zadelmak maken of ik het wel goed genoeg doe.”

 

 

 

9 oktober 2008

 

Home

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN