Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/5588950/Een-poes-werkt-juist-stress-weg.ece

 

“Een poes werkt juist stress weg”

 

 

image023

 

 

DONGEN - Poes Mimi nam ze mee uit de Provence. “Die was erg mager en blijkbaar van niemand.” De kat is flink aangekomen en ligt nu lui op de bank. Samen met Chess, die aids heeft. “Dat kun je zien aan wondjes die niet dicht gaan. Ze is getest en blijft voorlopig hier.”

 

Hetty Born uit Dongen kan uren vertellen over zwerfkatten. Die je tegenkomt in woonwijken, bij restaurants, op campings. “Overal waar voedsel is te vinden.” De zwervers worden gevangen in kooien, waarna ze worden gecastreerd of gesteriliseerd en op dezelfde plek teruggezet. “Eenmaal terug in zijn groep is de kat veel rustiger. De paringsdrang is weg en de populatie groeit niet meer. Daardoor sterft de groep uiteindelijk door natuurlijk verloop uit.” Maar bij Hetty gaat het niet alleen om de dieren. “Je krijgt vaak te maken met mensen met problemen, waardoor ze niet meer zelf voor hun dieren kunnen zorgen. Soms wordt de Dierenbescherming erbij gehaald door de GGZ, omdat cliënten hun dieren verwaarlozen.” Zoals die oude mevrouw die haar hond niet meer kon uitlaten. “Er stonden alleen maar potjes bruine bonen in een beschimmelde koelkast.” En dan zijn er steeds weer dieren die ‘zomaar’ worden achtergelaten. “Pas nog, hier bij de brievenbus. Een doos met een touwtje erom; daarin een moederpoes met zes jonge katjes.” Soms moeten katten de deur uit omdat de eigenaar allergisch blijkt te zijn. “Maar dat komt niet altijd door dieren. Een poes werkt juist stress weg.”

 

Ruim dertig jaar is de Dongense vrijwillig werkzaam bij de Dierenbescherming. Van haar ervaringen heeft ze geleerd. “Je moet niet alleen je gevoel, maar ook je verstand gebruiken. Mensen komen soms met smoesjes om hun huisdier kwijt te raken. ‘Het is aan komen lopen,’ terwijl het hun eigen kat is. Soms moet je even heel hard zijn.” Vaak gaat ze nog eens bij mensen langs voor een praatje. Van 5 tot 10 oktober komt ze met de collectebus langs. Het geld is onder meer nodig voor sterilisaties en castraties. “Katten te veel en geld te weinig,” grapt Hetty. Behalve geld heeft de Dierenbescherming ook mensen nodig die willen helpen. Bijvoorbeeld als pleeggezin. Met de slogan: “Kat zoekt buitenkans” zoekt de organisatie ook plekken waar ‘geholpen’ katten teruggeplaatst kunnen worden.

 

Pleeggezinnen kunnen zich melden bij het asiel aan de Oude Baan in Breda. Dat houdt zondag (Werelddierendag) open huis. Van 11.00 tot 16.00 uur. Wie Hetty Born wil raadplegen: tel. 0162-321816.

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld Deel 1

Dongen in beeld Deel 2

 

 

 

30 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count