Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/6922611/Rasbestuurder-die-wijnboer-werd.ece

 

Een rasbestuurder, die wijnboer werd

 

 

image066

 

Foto: Kees Wittenbols – 25 augustus 2008

 

 

Cees de Wit maakte zich op hoge leeftijd de geheimen van een computer nog eigen. Een wijs man, die weliswaar al ruim dertig jaar uit West-Brabant weg was, maar zich tot aan zijn dood, dinsdag jongstleden, nog mateloos interesseerde voor alles uit zijn geboortestreek. Geboren in de Kladde bij Steenbergen betrok Cees bij zijn huwelijk met Lucie Dekkers een hofstede in Standdaarbuiten. Hij beloofde zijn vrouw de eerste dertig jaar in Nederland te blijven en de volgende dertig in Frankrijk. De Wit hield woord.

 

In Standdaarbuiten kon hij zijn akkerbouw- en pluimveebedrijf vanwege de nieuwe hoogspanningskabels niet uitbreiden. Bovendien wilde het voormalig champignondorp groeien en daar moest De Wits landbouwgrond voor worden opgeofferd. Zijn vele maatschappelijke functies zoals plaatselijk wethouder, Rabo-voorzitter, dijkgraaf en Statenlid in de provincie hielpen daar niet aan. Om zijn zoons Harrie en Frie te laten slagen in de landbouw, gaan de De Witten in Frankrijk op zoek naar een nieuwe toekomst.

 

In Montreal du Gers tussen Lourdes en Toulouse trof Cees een leegstaand bedrijf met 200 hectare heuvelland, rondom de woningen. Op zestigjarige leeftijd gooide de rasbestuurder het roer om. Burgemeester Hamel maakte hem bij zijn afscheid nog Ridder in de orde van Oranje Nassau, een paar dagen later is De Wit een trotse druiventeler voor wijn en Armagnac. Terwijl zijn zonen zich ontfermden over de dertigste oogst van de witte Domaine de Maubertwijn, zal vader Cees, trots als altijd hebben uitgekeken over de Franse heuvels en gezien dat het goed was zo. Cees de Wit.

 

 

Zie ook:

 

Standdaarbuiten in beeld

Lepelstraat en de Kladde in beeld

 

 

3 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count