Bron: www.bndestem.nl

 

Een vuurstolp was vroeger onmisbaar

 

 

vuurstolp

 

Een bijzonder misbaksel, deze vuurstolp, die enkele jaren geleden op

het voormalige Ribbens-terrein in Bergen op Zoom werd gevonden.

 

 

Het is een bijzonder misbaksel te noemen. De Bergse pottenbakker zag z’n vuurstolp jammerlijk mislukken. “Waarschijnlijk viel er tijdens het bakken een groot stuk uit. De stolp, bedoeld om vuur in woningen veilig af te dekken, is dan ook nooit gebruikt,” zegt gemeentelijk archeoloog Marco Vermunt. De vuurstolp van rond 1300 kwam enkele jaren geleden tevoorschijn bij de opgravingen op het voormalige Ribbens-terrein in het Havenkwartier. In elk huishouden was het in de Middeleeuwen onmisbaar om branden te voorkomen. Gebruik ervan was zelfs verplicht.

 

Vermunt: “In de huizen van toen waren in het midden van de kamer vrije vuren en dat was hartstikke gevaarlijk. In de huizen zat bijna geen baksteen. De muren waren van houten balken en leem en de woningen hadden ook geen etages. Je keek zo tegen de vliering op. Het dak was van hout en stro of riet. Kortom, het was goed opletten met stoken.” Vaak ging het mis. Niet voor niets mochten huizen vroeger niet tegen elkaar worden gebouwd. “Ze stonden los van elkaar en bewoners waren ook verplicht om een riek te hebben om bij brand te kunnen ingrijpen en overslaan van het vuur naar woningen in de buurt te voorkomen.” Om van huis weg te kunnen zonder het vuur helemaal te moeten doven, waren de stolpen in zwang. Ze werden er op geplaatst, maar omdat er kleine gaten in zaten, bleef het vuur smeulen. “En dat werkte heel goed.” Soms werden de stolpen versierd met inkervingen. “We nemen aan dat die symbolen bedoeld waren om onheil af te weren.”

 

De huisvuurtjes werden gestookt op platen in het midden van de vloeren van aangestampte klei. “Bij de opgravingen in het Paradegebied hebben we nabij de Kerkstraat voor het eerst een complete plaat, gemaakt van stenen dakbedekking, gevonden.” Na 1300 kwamen er geleidelijk meer stenen huizen met verdiepingen, waarin de open haarden tegen de muren stonden. De ronde vuurstolpen bleven echter nog tot ver na 1400 in gebruik.

 

 

 

 

18 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN