Bron: www.bndestem.nl

 

Een waar volksfeest in Leur

 

Een ideetje mondt uit in een waar volksfeest

 

 

 

ETTEN-LEUR – “Ach, het was weer een van de befaamde

ideetjes van Jan,” zegt Frank Vrolijk lachend.

 

 

Jan is Jan van Harssel, wereldberoemd in de Leur en omgeving en in het bezit van een boekje vol jaartallen die betrekking hebben op de Leur. Frank Vrolijk: “In dat befaamde boekje stond ook 1590, het jaar waarin Breda bevrijd werd door een list van de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen.” Jan van Harssel: “In 1986 dacht ik al: daar moeten we natuurlijk wat mee doen. Ik was toen voorzitter van de LAS, Leurse Activiteiten Stichting en al snel hadden we een mooi clubke bij elkaar. Frank zat daar ook bij. We stikten van de ideeën, we wilden zovéél doen.” Er móest ook veel gedaan worden, weet Jan Van Harssel nog als de dag van gisteren. “De Geerkade was een puinhoop en ook de molen zag er niet bepaald fraai uit. We vonden dat het er piekfijn moest uitzien.” Het bracht de Leurenaren in het Oost-Brabantse Oeffelt. Jan van Harssel: “Ik vergeet het nooit. Onze burgemeester Frank Houben zei: in Oeffelt staat ook een afgebrande molen die ze willen opknappen, daar moet je eens gaan kijken. Wij naar Oeffelt toe. De burgemeester daar zei: die molen opknappen duurt zeker tien jaar. Die tijd hebben we niet, antwoordde ik. Het moet in vier jaar.” Dat lukte uiteraard niet. “We hebben nog van alles geprobeerd. Overal van die mooie IJsselsteentjes gehaald en ik was in die tijd voorzitter van het Werkvoorzieningsschap. Ik dacht: een mooie klus voor het schap. Maar ja, we haalden het niet.”

 

De Geerkade zag er bij de herdenking in 1990 wel gelikt uit. Jan van Harssel: “We hebben er voor gezorgd dat er een brug kwam. Dat had trouwens ook nogal wat voeten in de aarde. Een nieuwe brug was duur en ik had gehoord dat er een bruggenbank was. Daar kon je tweedehands bruggen kopen. Uiteindelijk is het toch een nieuwe brug geworden, de Slickbrug.” Inmiddels was er ook contact met Breda waar Adriaan van Bergen in de carnavalsnacht van 3 op 4 maart 1590 met zijn turfschip bij verrassing en genadeloos toesloeg. “Wij hadden een gesprek met de toenmalige wethouder Van Fessem en ook met de hogeschool die mee wilde doen. Breda gaf driehonderdduizend gulden. Van Etten-Leur hebben we nooit wat gekregen. Ja, een paar keer werden de reiskosten vergoed, dat was het wel.”

 

 

 

image015

 

De Geerkade (1) – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Samen met Breda liet de stichting een munt slaan. “Die werd verkocht voor tweeënhalve gulden, een rijksdaalder. Dat waren de eerste inkomsten. Er kwam steeds meer bij, het werd almaar groter.” Jan van Harssel zegt het op zijn manier: het liep uit de klauwen. “Uit Frankrijk hebben we de ridderspelen gehaald. Ik geloof voor veertig mille. Nog nooit vertoond. Dat was een groot succes. Een van die ridders raakte gewond, maar ging gewoon door. We dachten dat het erbij hoorde, maar die man belandde later toch in het ziekenhuis.” Ze waren toen al op bezoek geweest bij de toenmalige gouverneur Leeflang, van de KMA in Breda. Van Harssel: “We wilden de overval naspelen en wilden ook overleg met de gemeente Breda. De gouverneur zei: van Breda heb ik nog niets gehoord. Wij maken nu afspraken en zo gebeurt het. Kregen we zestig man van de KMA om de overval na te spelen.” Uit het Oost-Brabantse Zeeland werd de turf gehaald. “Dat was ook niet gemakkelijk. We hadden duizend stukken turf nodig. Bij hoge uitzondering kregen we dat voor elkaar.” De herdenking werd een groot succes. Frank Vrolijk: “Het heeft uiteindelijk twee weken geduurd. Het was echt fantastisch. Het was één groot feest. Iedereen deed mee.” Jan van Harssel: “Ik geloof dat er destijds in heel Brabant geen meter velours meer te krijgen was. Meer dan de helft van de bevolking liep in historische kleding. Zó mooi. Ook het naspelen van de overval met die oude boten en het turfschip in Breda trok veel bekijks. Iedereen genoot.”

 

 

 

image023

 

De Geerkade (2) – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Ook de toenmalige burgemeester Ed Nijpels die later in de Leur nog een vat bier afleverde. Jan Van Harssel: “Ergens in de archieven had ik gelezen dat Breda na de geslaagde overval de turfschipper in 1590 een vat bier zou geven. Dat is nooit gebeurd. Ik vertelde dus dat Breda na vierhonderd jaar nog een schuld te vereffenen had. Nijpels heeft persoonlijk dat vat bier afgeleverd.” Na twee weken feest dacht de Stichting een dikke punt te kunnen zetten achter de activiteiten. Daar was de bevolking het niet mee eens. “Wij dachten: dit is eenmalig en we zoeken daarna naar iets anders. De bevolking wilde echter dat we doorgingen. Dat hebben we maar gedaan. Met als gevolg dat het met Pinksteren altijd groot feest is in De Leur.” Met een fraai opgeknapte molen De Lelie in het decor en een opbrengst die voor de bevolking is. “We hebben meegeholpen met de restauratie van de molen, het oorlogsmonumentje, het carillon in het Trouwkerkje, de zitbanken rond de haven; we hebben ertoe bijgedragen.” Frank Vrolijk: “En dat allemaal dankzij een ideetje van Jan.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

6 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN