Bron: www.bndestem.nl

 

Limattivo:

 Een zinvolle dagbesteding voor de verstandelijk gehandicapte

 

“Zoeken naar prikkels tussen de tomaten”

 

 

 

linda matijsen

 

Linda Matijsen in de kas van de tomatenkwekerij van haar man,

één van de plekken waar ze ernstig verstandelijk gehandicapte jongvolwassenen naar toe wil brengen.

“Hier zing ik dan een liedje of speel ik een toneelstukje.”

 

 

ETTEN-LEUR - In een tijd dat een deel van de bevolking zich zorgen maakt over het behoud van de eigen baan, neemt de Etten-Leurse Linda Matijsen (29) juist de sprong in het diepe.

 

 

In het najaar start ze met haar eigen bedrijf Limattivo: zinvolle dagbesteding voor zeer ernstig verstandelijk gehandicapte jongvolwassenen. De naam is een samenvoeging van haar eigen naam en het Italiaanse attivo, dat staat voor kwaliteit, beleving en bedrijvigheid. Want het zijn die elementen die de kern vormen van wat zij haar cliënten straks wil gaan aanbieden. “In vrijwel alle instellingen voor geestelijk gehandicapten zie je deze situatie: cliënten zitten met veel mensen in één kamer, vaak met weinig begeleiders, soms maar één op zes cliënten. Van zinvolle activiteiten kan dan geen sprake zijn, je bent alleen maar bezig met opvang: eten geven en verschonen. Zeker bij deze groep.” Want de groep waarmee Matijsen het liefst werkt, is meteen ook een van de moeilijkste. De belevingswereld van de jongvolwassenen (18-35 jaar) zit ergens tussen vier en achttien maanden. Een leeftijd waarop je juist veel aandacht en geborgenheid nodig hebt. En dus besloot Matijsen, zelf moeder van twee kinderen en activiteitenbegeleidster bij Amarant, thuis, in het buitengebied van Etten-Leur, zelf iets op te zetten.

 

Dat die omgeving zich daar prima voor leent, merkte ze een aantal jaar geleden al, toen ze een groepje cliënten meenam naar de tomatenkwekerij van haar man, naast het huis. “Je moet de belevingswereld activeren, op zoek gaan naar datgene dat iemand prikkelt. Als het regent, kun je bijvoorbeeld naar de kas gaan om daar de regen op het glas te horen tikken. Binnen zing ik dan een liedje of speel ik een toneelstukje.” Ook buiten de kas is er van alles te beleven. “Met plantjes en bloemetjes in de tuin kun je ook heel veel. En sommige cliënten zijn juist het meest gebaat bij sensopatische activiteiten: activiteiten gericht op het prikkelen van de tast en het gehoor.” Wat ze ook doet, de cliënten moeten straks de volledige aandacht krijgen. En dus is de groep niet groter dan zes cliënten en zijn er altijd twee begeleiders. “Het waardevolle in het werk zit ‘m voor mij in het bereiken van kleine dingen. Als je op een gegeven moment een blik van herkenning in de ogen ziet, als je muziek maakt. Dat geeft voldoening. Maar om dat te bereiken, heb je veel tijd nodig. Die tijd wil ik hun geven.” Voor meer informatie over Limattivo: www.limattivo.nl.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld Deel 1

Etten in beeld Deel 2

Leur in beeld

 

 

 

1 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN