De Russen, het eenzaamste volk op aarde

 

 

blasius

 

 

 

Meer dan 25 jaar al reist de slavist, journalist en auteur Johan de Boose naar Rusland. Tijdens een eindeloze treinrit door Siberië had hij enkele jaren geleden het idee om al zijn indrukken en impressies in één boek te ordenen en vast te leggen, alsof het een verslag was van één reis. Het geluk van Rusland verscheen vorige week. De Boose werd voor zijn vorige boek, De grensganger, een reis langs het IJzeren Gordijn in Duitsland, onderscheiden met de Henriëtte Roland-Holstprijs. De titel van zijn nieuwe boek is misleidend . Want, zegt hij: “Als een Rus zegt dat hij gelukkig is, moet er wel iets mis zijn. Er moet altijd iets van een kwelling zijn. Iets tragisch.”

 

 

johan de boose

 

Johan De Boose

 

 

Johan de Boose noemt de Russen het eenzaamste volk op aarde. “Ivan de Verschrikkelijke sloeg zijn zoon dood, Peter de Grote liet hem doodmartelen en Stalin liet zijn zoon creperen in een concentratiekamp in Duitsland. De leider van een volk die zijn eigen kind niet wil redden, dat lijkt toch echt het toppunt van eenzaamheid.” Toch hebben de Russen hebben het vandaag beter dan tevoren en ze zijn ook vrijer. “Nochtans is de kloof tussen de allerrijksten en het gewone volk tegelijk alleen maar toegenomen,” zegt Johan de Boose. “De grootste paradox is dat iedereen ongelukkig is, maar dat ze tegelijk allemaal de leiders in het Kremlin adoreren.” Dat komt volgens de auteur onder meer omdat Vladimir Poetin de Russen hun trots heeft teruggegeven. Ze tellen weer een beetje mee in de wereld en dat strijkt balsem om de wonde die het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft geslagen.

 

Wil dat zeggen dat we weer bang moeten zijn van de Russische beer? “We moeten niet alles goedvinden wat ze doen,” zegt De Boose. “Maar we moeten de Russen wel ernstig nemen. We moeten luisteren naar hun ervaringen. Ze hebben per slot van rekening het totalitarisme in zijn meest extreme vorm meegemaakt. In vergelijking daarmee is het nu bijna een paradijs.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

8 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN