Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6905603/Eerst-naar-de-kerk-dan-naar-de-kermis.ece

(Voor een foto van Jan Hendrickx, klik op bovenstaande link)

 

Eerst naar de kerk, dan naar de kermis

 

 

image046

 

Sint Petruskerk – Lange Brugstraat – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

In vergelijking met veel andere katholieke kerken gaat het met die op de Leur nog niet eens zo beroerd. Er wordt nog iedere morgen een ochtendgebed gehouden, zij het voor een handjevol oudere mensen, maar het is nog wel helemaal kerk, inclusief pastorie. Waar allang geen pastoor meer woont, maar die nog wel door de kerk gebruikt wordt. Jan Hendrickx (69), onze gastheer van vandaag, kent de kerk als zijn broekzak. Op vrijwel iedere tegel staat zijn voetstap. Zijn vader Jos was er vijftig jaar koster, net als diens vader Jan, de opa van ‘onze’ Jan. “Al van jongs af aan ging ik met mijn vader mee naar de kerk om hem te helpen. Als kleine jongen vond ik dat heel interessant, later werd het meer een verplichting, maar toch, dat deed je zonder te mopperen. Zo ging dat in die tijd. Het was vanzelfsprekend dat je hielp, bijvoorbeeld met de collectes. “Doe jij de vrouwenkant, dan pak ik de mannenkant,” hoor ik mijn vader nog zeggen.”

 

Object van ons bezoek aan de Leurse kerk is de H. Cornelius, een paus uit de derde eeuw na Christus, wiens beeld links achterin de kerk staat. Hij geldt als de patroonheilige van kinderziekten en veeziekten, maar Cornelius werd ook aanbeden om genezing te vragen voor zenuwziekten, in het bijzonder bij jicht, vallende ziekte en stuiptrekkingen. Zijn feestdag wordt in Leur gevierd op de tweede zondag van september. Vroeger, toen Jan Hendrickx nog een kind was, puilde de kerk uit. “Er waren twee missen en een lof en de hele dag door kwamen mensen de kerk binnen om de zegen te ontvangen en een kaarsje op te steken. Ook veel van buiten de Leur en oud-Leurenaren.” De Leur had in die tijd nog een pastoor en twee kapelaans. “Die waren de hele dag druk in de weer. Ik was misdienaar, ik moest assisteren, de kwast met wijwater aangeven. Aan het eind van de dag had ik er bijna een lamme arm van. En nabidden in het Latijn, daarvoor kregen we iedere woensdagmiddag een uur lang les. Wat me ook nog altijd helder bijgebleven is uit die tijd, is dat je goed uit moest kijken dat je niet over de zoom van je toog struikelde, want die was meestal veel te groot. Je moest hem dan opknopen met een touw, maar dat ging voortdurend los.” Ook ‘s maandags was het weer druk. “Dan moest ik mijn vader helpen de kerk schoon te maken. Ik heb eindeloos kaarsvet staan schrapen van de kaarsenbakken. Maar voor mijn vader gold, hoe meer kaarsen hoe liever, want dat bracht geld in het laatje.”

 

De verering van Cornelius viel samen met de kermis. “Dat was een twee-eenheid, eerst naar de kerk voor de Corneliuszegen en een kaarsje opsteken en daarna naar de kermis. Dat is nog steeds zo. De kermis op de Leur begint nog steeds op de tweede zondag in september, alleen gaan de meesten niet meer eerst naar de kerk,” zegt Hendrickx. Zoals bijna overal liep de belangstelling voor de Corneliusverering langzaam terug. “Vooral in de jaren zestig is het voor mijn gevoel snel bergafwaarts gegaan. Ik kan me herinneren dat mijn vader ieder jaar klaagde dat er minder mensen kwamen en er dus minder geld binnenkwam. Helemaal gestopt is het nooit. De feestdag wordt nog steeds gevierd en nog steeds wordt de zegen uitgedeeld, maar dat is nu nog maar een uurtje, ‘s middags tussen drie en vier.” Zelf gaat Hendrickx daar allang niet meer naar toe. “Ik ben nog best wel gelovig, maar die heiligenverering doet me niets. Dat laat ik aan me voorbijgaan.”

 

Bij het maken van de artikelen voor de serie over bedevaartplaatsen in West-Brabant is gebruikgemaakt van informatie van het Meertens Instituut. Onderstaand webadres geeft toegang tot een databank van het Meertens Instituut, waarop uitvoerige beschrijvingen te vinden zijn van in totaal 662 bedevaartplaatsen in Nederland. www.meertens.knaw.nl/bedevaart/

 

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

29 juni 2010

 

Home

 

  

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN