http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1195943/2010/12/15/Eerstgeboren-kind-is-slimmer-dan-broers-of-zussen.dhtml

 

Eerstgeboren kind is vaak slimmer

dan broers of zussen

 

 

gezin

 

 

De volgorde van geboorte binnen het gezin treft de persoonlijkheid

en intelligentie van de kinderen, blijkt uit een recent onderzoek.

 

 

Vergelijken

Voor het onderzoek volgden de psychologen 90 broers en zussen op school. Ze moesten hun eigen cijfers weergeven en zichzelf rangschikken in vergelijking met hun broers en zussen wat intelligentie, werkethiek en academische prestaties betreft. Ze bestudeerden ook de academische resultaten om de studenten te controleren. Daaruit blijkt dat de eerstgeboren kinderen hogere punten behaalden op wiskundige en taalvaardigheidtests, kinderen die later werden geboren behaalden betere gemiddelde punten op Engels, hun moedertaal en wiskunde. Daaruit concluderen de psychologen dat de oudste kinderen slimmer zijn, terwijl jongere broers en zussen betere cijfers op school halen.

 

Karakter

In een tweede experiment bekeken de onderzoekers de verschillen in persoonlijkheid tussen 76 broers en zussen. De deelnemers beoordeelden zichzelf op een reeks van uitspraken ontwikkeld om persoonlijkheid te bepalen. Later geboren broers en zussen zijn meer extrovert, sociaal, sentimenteel, vergevingsgezind en ze staan meer open voor nieuwe ervaringen dan hun oudere gezinsleden. Eerstgeboren kinderen zijn ook meer perfectionistisch.

 

Verklaring

De onderzoekers denken dat eerstgeboren kinderen intelligenter zijn, omdat ze als enige van het gezin de onverdeelde aandacht van hun ouders kregen in hun jonge leven. Jongere kinderen kunnen betere punten behalen omdat ze oudere broers of zussen hen helpen met bepaalde onderwerpen. Ze kunnen ook meer druk voelen om competitief te zijn en hun broers of zussen de loef af te steken in de hoop extra aandacht van hun ouders te krijgen. De jongere kinderen kunnen ook meer open staan voor nieuwe ervaringen, omdat ze de obstakels zagen die hun oudere gezinsleden moesten overwinnen en daarom zich meer zelfzeker voelen bij nieuwe uitdagingen. (ep).

 

 

 

15 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN