http://www.bndestem.nl/regio/breda/7761166/Eeuwelingen-openen-het-rijke-Breda.ece

 

Eeuwelingen openen het rijke Breda

 

Rinie Maas (2)

 

Rinie Maas

 

 

Rinie Maas voor de vroegere stadsschouwburg Concordia.

 

 

foto-24 (2)

 

Het vroegere Concordia

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

In 1880 opgericht door de Vrienden van Concordia, thans de Vrienden van het Chassé Theater.

Eén van de vier verenigingen waarover Maas zijn nieuwste boek schreef.

 

 

 

BREDA - De Eeuwelingen, heet het. Ons Fier Breda in de bovenkop. Het is het vijftiende en jongste boek van Rinie Maas. Het gaat over de vier oudste culturele verenigingen van Breda. Over Breda’s Mannenkoor (145 jaar oud), over Jacob van Lennep (140 jaar), de muziekschool (135 jaar) en de Vrienden van het Chassé Theater, voorheen Concordia (130 jaar). Officieel gaat het over die clubs, maar eigenlijk gaat het over Breda. Want Maas houdt het niet bij feitelijkheden. Hij vertelt. En zo zijn we opeens in een stad waar in de jaren twintig van de vorige eeuw in duistere stegen achter het stinkende riviertje De Gampel cholera dood en verderf zaait. Er klinken stemmen. Breda’s Mannenkoor. Zingend wordt geld ingezameld voor doktersrekeningen van de veelal armlastige choleralijders.

 

En we zien Abraham de Winter, telg uit een Bredaas-Joodse familie. Het is 1889. In het nog geen tien jaar oude Concordiatheater neemt de opkomende komiek de politiek op de hak. Ongekend in het negentiende eeuwse Breda. Lachsalvo’s vallen hem ten deel. En Maas slingert door. Stipt even de geschiedenis van de Vrienden aan, brengt de gedrevenheid van huidig voorzitter Ab Douwes in beeld, maar vertelt ook over Janus van Duuren. Kastelein in Concordia die in zijn rijke loopbaan heel wat meemaakte achter de toog. En daar springt Maas met de lezer nog verder terug in de tijd. Naar de auteur Jacob van Lennep. Wandelend door het Breda, waar vlak na zijn dood een toneelclub werd opgericht die zijn naam kreeg.

 

Het boek van Maas hopt zo van verhaal naar verhaal, van sfeer naar sfeer. En de lezer moet wel mee springen. Van een ongedurige muziekpedagoog Van der Wouw die in 1890 zijn vals fluitende studenten oorvijgen uitdeelt naar een Maas undercover in het Chassé Theater. Zoekend naar de ziel. Het zijn geen duffe feitjes, geen saaie jaartallen. Maas gebruikt de verenigingen voor een schets. Een tekening van het rijke, culturele Breda. Vol verhalen en anekdotes. Vrijdag tijdens het lustrum van FierBreda in de Grote Kerk is de boekpresentatie. Daarna te koop: 12,50 euro. Een deel van de opbrengst is voor de Voedselbank.

 

 

Lees ook:

 

www.fierbreda.nl

 

 

 

8 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN