Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5866471/Eind-2010-bestralen-in-Breda-mogelijk.ece

 

 

Eind 2010 bestralen in Breda mogelijk

 

image002

 

Op het parkeerterrein van de ziekenhuismedewerkers, achter het huidige Amphia aan de Molengracht,

wordt de komende maanden een radiotherapeutisch centrum gebouwd.

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

 

BREDA - Bij het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht gaf burgemeester Peter van der Velden gisteren de aftrap voor de bouw van een radiotherapeutisch centrum. Het is een dependance van het Verbeeten Instituut uit Tilburg. Het maakt dat circa 1300 kankerpatiënten uit Breda en omgeving, die nu nog voor een bestralingsbehandeling zijn aangewezen op Tilburg, straks in Breda terecht kunnen. Daarmee worden veel patiënten ontlast. Bestraling is immers een behandeling die niet veel tijd in beslag neemt, maar waarvoor nu wel keer op keer de reis naar Tilburg moet worden gemaakt. Daarnaast betekent de komst van het radiotherapeutisch centrum dat het Verbeeten Instituut meer patiënten kan gaan behandelen. Dat is noodzakelijk. “In 2015 wordt verwacht dat het aantal patiënten dat een bestralingsbehandeling moet ondergaan met vijftig procent is toegenomen,” zegt woordvoerster Truus de Bruijn van het Amphia Ziekenhuis.

 

Het is het gevolg van een dubbele vergrijzing. Niet alleen zijn er in 2015 meer ouderen, ook worden zij gemiddeld ouder. “Dat houdt helaas in dat er ook meer kankerpatiënten zijn te verwachten.” De komst van het behandelcentrum in Breda past bij het Amphia Ziekenhuis, zo sprak de burgemeester. “Het ziekenhuis werkt hard aan het verbeteren van de behandelfaciliteiten voor de patiënten.” De Bruijn: “Oncologie is één van onze speerpunten. In dat licht past het centrum goed bij dat wat wij nu al bieden.” Om het te kunnen bouwen is 4200 vierkante meter van de parkeerplaats voor het personeel vrijgemaakt. Dat is elders gecompenseerd. Architect Roy Pype van bureau Wiegerinck uit Arnhem: “We bebouwen 1800 vierkante meter.”

 

Het centrum krijgt twee lagen. Er omheen ligt een tuin. Die is met een organisch gevormde houten schutting afgescheiden van de rest van het terrein. Pype: “Vanuit het gebouw kijkt de patiënt de tuin in. De schutting geeft een intiem, vertrouwd gevoel. Het maakt dat iemand zich sneller op zijn gemak voelt.” Naast allerlei andere ruimten, komen er twee stralingsbunkers. Die zijn voorzien van beton dat de straling zo absorbeert dat niks naar buiten komt. Het centrum verwacht eind 2010 de eerste patiënten te kunnen ontvangen. Het kost 5,5 miljoen euro. De twee bestralingsapparaten kosten nog eens zo’n twee miljoen euro per stuk. Vrijwel alle behandelingen zijn straks mogelijk in Breda. Alleen voor één of twee specialistische voorbereidende sessies, zal de patiënt nog naar Tilburg moeten.

 

 

 

27 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN