dm_logo

 

Einstein noemde geloof in God

kinderlijk bijgeloof”

 

einstein-2

 

 

 

Een ongepubliceerde brief van de fysicus Albert Einstein,

waarin hij schrijft dat het geloof in God een “kinderlijk bijgeloof” is,

wordt donderdag in Londen te koop aangeboden.

Dat meldde het veilingshuis Bloomsbury.

 

 

 

einstein

 

 

Menselijke zwakte

Van de vader van de relativiteitstheorie werd eerst gedacht dat hij een “ambivalente” houding had tegenover religie. Maar in een brief, die 3 januari 1954 gedateerd werd, aan filosoof Erik Gutkind is van enige ambivalentie geen sprake: “Het woord Gods is voor mij niets meer dan een expressie en het product van menselijke zwakheid. De Bijbel is een verzamelwerk van legendes die achtenswaardig zijn, maar ook primitief en kinderachtig.”

 

Joodse geloof

De brief, die in het Duits geschreven werd, behoorde een vijftigtal jaren tot de collectie van een privé-verzamelaar. Volgens de krant The Guardian kan het schrijfsel 8.000 pond (10.000 euro) opbrengen. In de brief schreef de beroemde Duitse fysicus dat de joden niet het verkozen volk zijn en dat “het joodse geloof, net zoals andere religies, een belichaming is van kinderlijk bijgeloof.” Albert Einstein, die zelf jood was, bekende dat hij een geestelijke verwantschap had met zijn geloofsgenoten, maar maakte geen enkel onderscheid tussen joden en niet-joden.

 

Zonder dubbelzinnigheid

Eerdere wetenschappelijke commentaren op religie, zoals “de wetenschap zonder religie is mank, religie zonder wetenschap is blind,” zijn het object van ontelbare uiteenlopende interpretaties. Volgens Rupert Powell, directeur van Bloomsbury, illustreert deze nieuwe brief “zonder dubbelzinnigheid” de visie van Einstein op religie. (afp/tdb).

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

13 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN