Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7188449/Elk-uitstapje-is-een-ontdekkingsreis.ece

 

“Elk uitstapje is een ontdekkingsreis”

 

Hans Molier op zijn zolder die vol hangt met foto’s over het oorlogsverleden

van het gebied De Somme in het noorden van Frankrijk.

 

 

somme-1

 

Een Britse loopgraaf in juli 1916 tijdens de slag

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

ROOSENDAAL - Zijn zolder hangt vol foto’s, de boekenkast is bijna helemaal gevuld met historisch materiaal over het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Noord-Franse gebied De Somme. Hans Molier (47) is zo diep onder de indruk van dat verleden dat hij nu serieus overweegt om in die streek een bed- en breakfast te beginnen. “Want dat is toch iets gemakkelijker voor mijn rondleidingen,” verwacht de Roosendaler. Hij moet het nu nog met buren, vrienden, collega’s en binnenkort ook met een afvaardiging van de commando’s hebben van daguitstapjes naar de streek die veel Nederlanders elke zomer voorbijrazen op weg naar een verre vakantiebestemming.

 

Hans Molier draait een keer of tien per jaar al vóór Parijs van de snelweg. Op weg naar het gebied dat hij in 2006 leerde kennen tijdens de jaarlijkse herdenking van De Slag bij De Somme. Daar sneuvelden op 1 juli 1916 op één dag 60.000 Britse militairen. Gedenktekens, begraafplaatsen, monumenten en loopgraven herinneren 94 jaar later nog aan die aangrijpende tijd. Molier laat die plekken zien tijdens de rondleidingen. Vooral de waanzin van het destijds aangerichte slagveld, maakte hem vier jaar geleden zo nieuwsgierig. “Het was prijsschieten op die eerste juli 1916,” zegt Molier die in het dagelijks leven hoofd administratie is van een Roosendaals uitzendbureau. “In die jaren werd er op een andere manier oorlog gevoerd dan tegenwoordig. Soldaten liepen toen open en bloot door de weilanden. In De Somme heeft alles zich afgespeeld in een gebied van hemelsbreed amper twintig kilometer. Daar liggen nog steeds zo’n 73.000 Engelse militairen onder de grond zonder grafsteen. Heel bizar. De namen van die soldaten staan allemaal gegraveerd in de stenen van een groot monument. Wordt er iemand gevonden, dan wordt de naam onmiddellijk geschrapt.”

 

 

 

somme-2

 

Overblijfselen van een Duitse machinegeweerpost tijdens de slag

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Hij gaat ook regelmatig naar Ieper en Verdun, maar dat is volgens Molier niet te vergelijken met de rust die hij rond De Somme aantreft. “Die zijn te commercieel,” vindt de Roosendaler. “Een bezoek aan De Somme verveelt nooit. Zelfs al zou ik het elke dag moeten doen. Ik heb inmiddels leuke contacten in Frankrijk. Als ik iets wil weten, dan helpen die mensen me op weg. Elk uitstapje naar dat gebied is een ontdekkingsreis. Zeker nu het graan en het koren weg is, zie je steeds nieuwe dingen. Af en toe, bijna honderd jaar na die veldslag, stuit je nog wel eens op een granaat. Mijn uitdaging was vanaf 2006 een goed beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd. Nu ik alles op een rijtje heb, is het een droom als eerste Nederlandstalige daar van een hobby mijn beroep te maken.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_aan_de_Somme

 

 

 

28 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN