Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5483207/Elke-week-wel-een-verdacht-vrachtje.ece

 

“Elke week wel

een verdacht vrachtje koper”

 

koper

 

Koper (99,95% zuiver)

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

ROOSENDAAL - Ze zijn weer volop actief: koperdieven! De in januari tot anderhalve euro gekelderde koperprijs (vorig jaar nog ruim zes euro) is weer gestegen tot zo’n 3,50 euro.

 

Dat betekent dat criminelen hun kansen ruiken. Treinreizigers op het traject Roosendaal-Dordrecht hebben dat geweten. Ze liepen vorige week twee keer vertraging op omdat onverlaten koper van het spoor hadden gestolen. In Fijnaart demonteerden dieven vrijdag de complete bliksemafleider van de r.k.-kerk en in Stampersgat werd een bronzen plaquette van een monument gesloopt. Door de kwetsbaarheid van veel doelwitten, de buitensporige schade en de soms ontwrichtende gevolgen veroorzaakt koperdiefstal meestal flinke maatschappelijke verontwaardiging. Helemaal als bijvoorbeeld koperen versierselen van graven worden gestolen, zoals in onder meer Roosendaal en Zevenbergen is gebeurd.

 

Toch heeft deze ergerlijke vorm van misdaad niet de hoogste prioriteit van de politie Midden- en West-Brabant. Het korps kent, anders dan bijvoorbeeld bij roofovervallen, geen gecoördineerde regionale aanpak, er worden geen aparte statistieken bijgehouden en er is evenmin een gedegen daderanalyse opgesteld. “Wel hebben we de indruk dat het niet om georganiseerde bendes gaat maar om, laten we zeggen, kleine zelfstandige criminelen. Juist dat maakt opsporing zo moeilijk, want zij kunnen overal en nergens toeslaan,” schetst woordvoerder André van den Hul de problematiek. Ed Kraszewski van het KLPD beaamt dit, al voegt hij eraan toe dat de Spoorwegpolitie surveilleert in regio’s waar criminelen langs het spoor actief zijn. “Maar ook dat valt niet mee. Want als je op het ene traject staat te posten, slaan de dieven een paar kilometer verderop hun slag.” Hoewel de politie tegen de bierkaai lijkt te vechten, lopen regelmatig koperdieven tegen de lamp. Soms gebeurt dit na tips van bonafide metaalhandelaren aan wie dieven hun gestolen waar proberen te slijten, zoals Kabel Recycling Timmermans in Roosendaal: “Elke week weigeren we wel een verdacht vrachtje.”

 

 

 

9 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN