logo (4)

 

En toen kwamen de Polen...

 

 

polen

 

Enkele Oost-Europese bewoners van het park maken het zich gezellig.

 

 

In het hart van Parc Patersven staan de zwartgeblakerde

 restanten van een door brand verwoest restaurant.

 

 

De glazen panelen die het terras beschermden tegen de wind, zijn vernield. “Als je dit ziet, is het niet meer voor te stellen. Maar toen ik hier zeven jaar geleden aan de slag ging als beheerder, was Patersven een bloeiend recreatiepark. Er werd van alles georganiseerd en de bungalows werden goed verhuurd.” Antoine Schraven beheert nu een park in verval. De recreatiezaal die hij zes jaar geleden liet bouwen, zucht zichtbaar onder de leegstand. De midget-golfbaan is verdwenen. Gezwicht voor de terreur van vandalen.

 

Wat is er misgegaan? Schraven durft het nauwelijks hardop te zeggen. “Ik moet hier nog verder.” Maar zijn beschuldigende vinger wijst onmiskenbaar naar de Vereniging van Eigenaren en de gemeente Zundert. “De Vereniging van Eigenaren stond toe dat er steeds meer mensen permanent op het park gingen wonen. De gemeente verzuimde hier slagvaardig tegen op te treden,” is zijn lezing. Aanvankelijk liepen er wél controleurs over het park. Dat was in 2003. De gemeenteraad kreeg signalen over een toenemend aantal mensen dat illegaal in de vakantiebungalows zou verblijven. Er werd besloten om controleurs in te schakelen. Bureau Mandaat kreeg de opdracht om de vermeende misstanden aan het licht te brengen. “De sfeer was grimmig. De controleurs durfden niet alleen op pad te gaan,” weet Rob de Coo, die namens de gemeente is belast met wat inmiddels het hoofdpijndossier Patersven is. Volgens één van de vaste parkbewoners was er sprake van wat onschuldige plagerijtjes. “Kwamen die controleurs terug van hun ronde, was het handvat van hun wagen ingesmeerd met hondenstront.” De controleurs lichtten dertig woningen door. Dertien mensen werden vervolgd voor het illegaal bewonen van een vakantiewoning. Maar toen besloot de politiek om de controles stop te zetten. De Coo spreekt in dat verband over “de fatale datum 2 december 2004.” De dag waarop de raad met de kleinst mogelijke meerderheid besloot een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden om de bewoning op het park te legaliseren. “Vanaf dat moment hadden de controles geen juridische grond meer,” zegt De Coo.

 

Hoogeboom Vakantieparken verbrak kort daarvoor haar relatie met Patersven. Deze reisorganisatie huurde verreweg de meeste bungalows op het park, maar kreeg in toenemende mate klachten. Schraven die de bungalows als tussenpersoon aan Hoogeboom verhuurde, weet wel waarom. “Die permanente bewoning maakte van Patersven steeds minder een vakantiepark. De sfeer veranderde. Als 's avonds de barbecue werd aangestoken, ging de buurman roepen. “Kan het niet zachter, ik moet morgen al vroeg naar mijn werk.” Nadat Hoogeboom wegviel, kwamen zo'n honderd vakantiewoningen leeg te staan. Schraven probeerde vergeefs huurders te vinden. “De veelal particuliere huizenbezitters wilden aanvankelijk geen buitenlanders in hun vakantiewoningen toelaten. Toen de bungalows na een half jaar nog leeg stonden, waren de Polen wel welkom.” Niet iedereen is blij met deze bemiddeling. Schraven wordt naar eigen zeggen bedreigd. Er is al eens een steen gegooid door de ruit van zijn woning achter de receptie en de banden van zijn wagen zijn lek gestoken.

 

Op Patersven heerst nog altijd verschil van mening over de rol van Schraven. Sommigen zeggen hij over de rug van de huizenbezitters rijk is geworden met de verhuur aan Polen. De waarde van de bungalows is door deze transacties dramatisch gedaald. Schraven heeft ook sympathisanten. Zij vinden dat de Vereniging van Eigenaren hem onder valse voorwendselen heeft binnengehaald. Schraven heeft geïnvesteerd terwijl achter de schermen al duidelijk was dat het vakantiepark een woonbestemming zou krijgen. Wat vinden de gastarbeiders zelf van hun verblijf op Patersven? En hoe zit het met de overlast die ze zouden veroorzaken? Hierover meer in de volgende aflevering van Dossier Patersven.

 

 

 

10 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN