Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6611367/Hoop-geld-nodig-voor-Koepelkerk.ece

 

Er is veel geld nodig voor Koepelkerk Dongen

 

 

image002

 

Koepelkerk – Dongen

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

DONGEN - Er is een bedrag van ruim 2,1 miljoen euro nodig om de Koepelkerk in Dongen in goede staat te krijgen. Gelukkig voor het parochiebestuur is dat enorme bedrag te splitsen in twee overzichtelijke brokken, zo vertelt Pim van Rooij, de penningmeester van dat bestuur. Van Rooij: “Voor de binnenkant en de buitenkant afzonderlijk is dik een miljoen nodig. De buitenkant is het belangrijkste, want zolang er vocht kan binnendringen, heeft de aanpak van de binnenkant geen zin. Voor de buitenkant hebben we de financiering op 90.000 euro na rond.”

 

Voor de buitenkant is er een subsidie van het rijk van 650.000 euro. De parochie zelf legt daar 180.000 euro bij en eenzelfde bedrag komt van een stichting die nog ‘wat’ geld heeft overgehouden van de laatste restauratie van de Koepelkerk, die ongeveer 25 jaar geleden is uitgevoerd. Om het laatste gaatje van 90.000 euro te dichten, klopt het parochiebestuur midden volgende maand aan bij het bedrijfsleven en bij stichtingen in Dongen. Er is een brochure in de maak die inzicht geeft in de historie, de bouwkundige staat van de kerk en de restauratieplannen, inclusief de bedragen die daarmee gemoeid zijn. Daarnaast doet het parochiebestuur een beroep op Dongenaren die geen parochiaan zijn. Secretaris Kees van der Made: “Er zijn, denken wij, mensen die niet kerkelijk zijn, maar die wel wat overhebben voor het behoud van cultureel erfgoed en een beeldbepalend gebouw in Dongen.”

 

Medio dit jaar moet het werk aan de buitenkant beginnen. De binnenkant is een heel ander verhaal. Daarbij gaat het om de restauratie van muurschilderingen, het vervangen van de vloer en overige herstellingen. Dat totaal is begroot op ruim een miljoen en daarvan is slechts 90.000 euro binnen, uit de parochiekas. Penningmeester Van Rooij: “Als de buitenkant klaar is en de kerk waterdicht, dan kunnen de werkzaamheden binnen nog even wachten tot we geld hebben. Bovendien kan dat werk gefaseerd worden uitgevoerd.” Rabobank 1119.85.773.

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

28 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count