Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6008942/Dat-karakteristieke-tjoptjop-uit-Tour-of-Duty.ece

 

Er komt een film over Vietnam-veteranen

 

“Dat karakteristieke tjop-tjop uit Tour of Duty

 

 

helicopter

 

Foto: www.wingsandrotors.org

 

 

 

ETTEN-LEUR - Ton Roozeboom gaat een film maken over de Vietnam-veteranen. De Etten-Leurenaar heeft zich tot nu toe vooral gespecialiseerd in het onderzoek rondom de moord op president John F. Kennedy en maakt daar ook documentaires over. Hij is net terug uit de Verenigde Staten en wacht met smart tot zijn scheepslading met 107 boeken over de moord op Kennedy arriveert. “Die heb ik op Graig’s List gekocht, zoiets als Marktplaats.nl. Er zitten zelfs drie nog niet uitgegeven manuscripten bij. Ik denk niet dat ik die voor Nieuwjaar hier heb. Maar och, ik heb nog genoeg andere boeken te lezen.”

 

Tijdens zijn laatste bezoek aan de VS kwam Roozeboom in contact met een groep Vietnam-veteranen. “Ze hebben er allemaal een tic aan overgehouden. De meesten lopen nog steeds met frustraties, zijn nog steeds onder behandeling voor hun trauma’s. Ze gingen tussen pakweg 1965 en 1973 als jongens van 17, 18 jaar naar Vietnam, de overtreffende trap van Afghanistan. Ze maakten afschuwelijke dingen mee en zagen hun maten sneuvelen. En toen ze terug naar huis kwamen, werden ze daar ontvangen als moordenaars. “Babykillers” werden ze genoemd. Die houding is pas veranderd met de Golfoorlog. Toen werden de hippies die toentertijd tegen de Vietnam-oorlog demonstreerden, geconfronteerd met het feit dat nu hun eigen kinderen naar de oorlog werden gestuurd. Een aantal veteranen heeft zich verenigd. Hun thuishonk is Murrietta in Zuid-Californië, vlak bij de plek waar Roozeboom altijd verblijft als hij in de States is.

 

“Op hun website www.wingsandrotors.org zag ik dat ze samen drie Huey’s hebben gekocht en opgeknapt, de helikopters met het karakteristieke tjop-tjop-tjop-geluid, dat bekend werd door tv-series als Tour of Duty. Met die heli’s treden ze op tijdens vliegshows.” Roozeboom zag ze aan het werk bij een veteranenbijeenkomst op het voormalige vliegdekschip Midway, dat nu in de haven van San Diego ligt. Hij raakte met een aantal veteranen in gesprek en kwam tot de ontdekking dat er wel boeken zijn geschreven, maar dat er nauwelijks geen films over hen zijn gemaakt. “Ik was altijd al in de Vietnam-veteranen geïnteresseerd, al sinds ik tijdens mijn diensttijd in Duitsland op televisie het appel zag met de laarzen van de gesneuvelden. Volgend jaar ga ik met mijn film beginnen. In augustus, september volg ik de Californische veteranen als ze, net als honderdduizend anderen, per motor naar Washington gaan om daar de Wall te bezoeken, de muur met de 58.000 namen van hun maten die in Vietnam zijn gesneuveld.”

 

 

 

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

29 december 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count