Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6107714/Ester-is-een-miss-met-een-missie.ece

(Voor een foto van Ester: klik op bovenstaande link)

 

Ester is een miss met een missie

 

 

grote matenbeurs

 

www.grotematenbeurs.nl

 

 

Toen Ester van Wankum een schildklierafwijking kreeg, had ze maat 38.

In een mum van tijd schoot ze door naar maat 52.

Nu heeft ze haar lichaam geaccepteerd en loopt ze modeshows.

 

 

ETTEN-LEUR – “Hé dikzak, ga eens opzij,” beet een onbekende vent haar toe in de disco. Huilend verliet Ester van Wankum de dansvloer. Diezelfde kerel of wie dan ook, hoeft dat nu niet meer te proberen. Etten-Leurse Ester (37, alleenstaande moeder en hoofd personeelszaken) loopt modeshows en is nu een miss met een missie. Toen ze tien jaar geleden een schildklierafwijking kreeg, had ze maat 38. In een mum van tijd schoot ze door naar maat 52. “Zou ze weer zwanger zijn?,” hoorde ze bekenden fluisteren. En al gauw durfde ze geen ijsje of zak friet meer te bestellen. “Een van mijn twee dochters is gek op sausjes. Als ik – voor haar dus – een dubbele portie bestelde, zag je de mensen kijken én denken. O, ze hebben allemaal zo snel hun vooroordelen klaar. Maar ze beseffen niet wat het met je doet. Ik ging niet meer uit, niet meer uit eten, maar sloot mezelf op en kocht mijn kleding alleen nog online, via de Otto of de Wehkamp.” Ze onderging een zwaar rouwproces. Moest afscheid nemen van haar vroegere lichaam en haar nieuwe uiterlijk leren accepteren. “Eigenlijk ben ik daar pas sinds een jaar mee klaar.”

 

De ommekeer kwam, toen ze besloot niet te willen rondlopen in “een sweater met een beer erop en een housebroek.” “Een paar jaar geleden was nog niet zoveel leuke kleding te vinden voor vrouwen (en mannen) met een grote maat. Ik zocht op internet en kwam daar M&M tegen, een winkel in Roosendaal. Ik stapte er binnen en het eerste wat Ankie, de eigenaresse, uitriep, was: “Jouw kop en kont wil ik voor mijn modeshow.” “Ja, ik dus, ik stierf duizend doden. Maar ik deed het wel, liep de show samen met andere klanten. De deur naar de acceptatie van mezelf ging wagenwijd open.” Toen Ester die stap eenmaal had gezet, was er geen houden meer aan. “Tijdens een koopzondag hield de Raadhuisstraat, waar M&M zit, een modeshow, met ook modellen van andere winkels, met van die heel kleine maatjes. En wij dus.”

 

Via Ankie kwam ze op een grotematenbeurs in Rijswijk in contact met Marlon Sebel, organisatrice van de Miss Plussize Verkiezing. Op het allerlaatste moment stapte Ester, die in haar vrije tijd ook sieraden ontwerpt (vanzelfsprekend ook in ‘plussize’), de catwalk op. Totaal onvoorbereid, in haar jas met zebraprint. Het leverde haar een plaats op voor de finale tijdens de Grote Maten Beurs op 27 maart in het Beursgebouw in Eindhoven. Nee, daar hoeft ze echt niet te winnen. “Het gaat me niet om de titel. Ik ben een vrouw met een missie die aan volle mannen en vrouwen wil laten zien dat ze er mogen zijn. Het wordt tijd dat deze maatschappij verandert. Alles is alleen maar gericht op de buitenkant, op afvallen en dieetpillen. Dat begint al heel jong en als moeder van twee tienerdochters weet ik dat die meiden snoeihard tegen elkaar kunnen zijn. Ik hoop dan ook dat de winnares in Eindhoven een goede boodschap heeft: aandacht voor de volle medemens.”

 

www.grotematenbeurs.nl

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

19 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN