Bron: www.bndestem.nl

 

Eten omdat het moet

 

 

Eten omdat het moet. Dat klinkt niet gezellig en dat is het ook niet.

 

 

Er zijn situaties waarbij eten geen pretje is. Toch moet het gebeuren, want gezond eten is belangrijk. Zeker als je moet vechten tegen een ziekte, moet herstellen en aansterken. Juist dan is het belangrijk lekker te blijven koken en iets te maken van de maaltijd.

 

Mijn collega José van Mil, auteur van tientallen kookboeken, kan erover meepraten. Haar echtgenoot werd vorig jaar getroffen door kanker. Hij moest worden bestraald en kreeg chemotherapie. Om de ingrijpende behandelingen te doorstaan en er snel weer bovenop te komen, was het van belang dat hij niet te veel gewicht zou verliezen door een gebrek aan eetlust. Over haar zoektocht naar geschikte, voedzame gerechten schreef zij het informatieve en smakelijke boek “Gezond eten rond chemotherapie.” Ze deed dat met onderzoekspsychologe Christine Archer Mackenzie, die zich specialiseerde in bijverschijnselen van behandelingsmethoden bij kanker, met name eetproblemen. Meer dan honderd gerechten in het boek zijn zo gepresenteerd en gefotografeerd, dat het water je in de mond loopt. Niks ziekenhuiseten, niks ondefinieerbare prutjes, niks babyvoer. Mooie, subtiele, kleurrijke hapjes, ingedeeld naar structuur, temperatuur en smaak. Luchtig, smeuïg, krokant? Warm of koel? Hartig of zoet? Mild of hoog op smaak?

 

Vragen als “wat wil je eten?” of “waar heb je trek in?” zijn voor mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan, meestal onmogelijk te beantwoorden. Hun geur en smaak verandert vaak drastisch. Mensen met een van nature goede eetlust hebben opeens nergens zin in. Wat ze altijd lekker vonden, kan ze opeens ronduit tegenstaan. Ze kunnen misselijk worden van bepaalde structuren en hebben vaak een duidelijke voorkeur voor zoet of hartig, koud of warm. Door uit te gaan van die voorkeuren, door te zorgen voor een aantrekkelijke presentatie, een ontspannen sfeer en overzichtelijke porties, blijven ze tijdens hun kuur toch wat eten. Ook al is het maar een beetje, als het dan maar wél de goede bouwstoffen bevat. Dus lekker gezond koken met verse ingrediënten die goed voor je zijn. Alles met als doel op krachten te blijven en snel te herstellen.

 

Belangrijke tip: probeer je niet te veel op te winden. Aanvaard dat het niet smaakt en weet dat het alles te maken heeft met de behandeling. Normaliter komt je smaak gewoon weer terug na de chemotherapie en kan je weer als vanouds van alles genieten. En voor de kok: hoe goed je ook je best doet, geregeld gebeurt het dat de patiënt helemaal niks wil eten. Probeer het zo luchtig mogelijk te accepteren, want het is niet alleen voor jou een teleurstelling, maar ook voor degene die het moet laten staan. Zelden zo’n nuttig nieuw kookboek gezien. Informatief en inspirerend voor al die duizenden die jaarlijks tegen kanker worden behandeld of die anderszins moeite hebben met eten. En een uitkomst voor hun omgeving. Het verdient een ereplek in de boekhandel en moet in elke ziekenhuiswinkel te koop zijn.

 

 

- Gezond eten rond chemotherapie -

 

José van Mil en Christine Archer Mackenzie. Uitgeverij Inmerc,

 

19,95 euro.

 

 

 

26 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN