Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7432511/Etten-en-Leur-weer-eventjes-apart.ece

(Voor een foto van Willy Coppens, Giel Verdaasdonk en Hedwig van der Linden, klik op bovenstaande link)

 

Etten en Leur weer eventjes apart

 

 

image116

 

Etten

 

 

ETTEN-LEUR - Etten en Leur, officieel al weer heel lang samen, maar voor veel mensen nog steeds twee volstrekt aparte dorpen. En nu liggen er bij het UITpunt/VVV in de Nieuwe Nobelaer ook nog eens twee spiksplinternieuwe boekjes die de tweedeling lijken te benadrukken. Maar dat is niet het geval. De Historische wandeling Etten en evenknie Historische wandeling Leur zijn bedoeld voor iedereen die wat meer over de twee voormalige dorpen aan de weet wil komen. Giel Verdaasdonk en Willy Coppens zijn dik tevreden met het resultaat. Verdaasdonk en Coppens’ inmiddels overleden man Piet schreven de in 1993 verschenen “historische kilometers.” “Piet zocht alles uit wat hij kon vinden over Etten en vroeg aan Giel hetzelfde te doen met Leur,” zegt Willy. Giel knikt. “Burgemeester Van der Ven zag zo’n boekje wel zitten.” Verdaasdonk, in 1964 vanuit Breda naar Etten verhuisd – ‘de vijand, zeiden ze in Leur’ - ging van pand naar pand in Leur.

 

 

image002

 

Leur

 

 

“Zoveel moois, nog steeds. Ja, ook rond de Leurse Haven, al had ik liever gezien dat ze de oorspronkelijke gevels hadden laten staan en daarachter nieuw hadden gebouwd. Maar het is zeker niet slecht uitgepakt.” Daarmee geeft hij indirect de reden aan waarom de “historische kilometers” aan een moderner jasje toe waren. Er is immers sinds 1993 zo ongelooflijk veel veranderd in Etten-Leur. Hedwig van der Linden van UITpunt/VVV maakte van het oorspronkelijke ene twéé nieuwe boekjes. Ze beleefde veel plezier aan het werk. “Het is heel erg interessant om te lezen waarom de Lambertuskerk zo ver naar achteren staat in vergelijking tot de rest van de Markt en waarom de Nobelaer Nobelaer heet en hoe het precies zat met wat nu restaurant Saveurs is, startpunt van de Leurse wandeling.”

 

 

image056

 

Vincent van Gogh

 

 

In de Ettense editie, met het Van Gogh Informatiecentrum als startpunt, is het Withof vervallen. Het lag iets te ver uit de route. Dan zou het wel een heel lange kilometer zijn geworden. Toch is Willy Coppens meer dan tevreden. “Zo leeft Piet zijn werk toch voort.” De twee wandelingen kunnen zelfstandig worden gemaakt of met een gids van UITpunt/VVV. De boekjes kosten twee euro per stuk. (Foto’s: Kees Wittenbols).

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

11 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count