Bron: www.bndestem.nl

 

‘Etten-Leur heeft 4100 schrijvers’

 

 

image104

 

Oude Bredaseweg – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 15 september 2010)

 

 

www.cafedeklomp.nl

(Oude Bredaseweg 4)

 

 

“Een op de tien mensen schrijft.

Etten-Leur heeft dus in potentie 4100 schrijvers,” aldus auteur Frans Vogels.

 

 

Bladerend door het archief van BN DeStem en Google komen we uit op een iets bescheidener lijstje Etten-Leurse schrijvers: Pieter Nuyts (1640-1709) van het treurspel Admetus en Alcestis. Verder de hedendaagse dichters Marijke van Hooff, Herbert Mouwen, Annie Vergouwen en Toine Nooijens. Toneelschrijfster Eva Mathijssen, Chantal van Gastel (chicklit), Klaas de Jong, Frans Vogels, Tamara Geraeds en Iet van Rietschoten.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7412915/Schrijversblok-niet-elitair-maar-streng.ece

(Voor een foto van Tamara Geraeds, Iet van Rietschoten, Frans Vogels en Klaas de Jong, klik op bovenstaande link)

 

Schrijversblok niet elitair, maar streng

 

 

ETTEN-LEUR - Een jaarlijks terugkerende, literaire dag in café De Klomp. Dat is het initiatief dat de Etten-Leurse club Schrijversblok van de grond wil tillen. Op zondag 24 oktober gaan ze voor het eerst de lucht in. En nee, ze zijn niet elitair, zelfs niet per se literair, maar wel streng. De vijf Etten-Leurse schrijvers die samen Schrijversblok vormen, willen beter worden, elkaar stimuleren en ook anderen aanzetten tot scherpere teksten. Daarom zijn ze lekker kritisch. Iet van Rietschoten (78): “Er zijn mensen weggelopen bij ons. ‘Wat zijn jullie streng,’ zeggen ze dan.” De auteurs Frans Vogels (70), Klaas de Jong (80) en Iet van Rietschoten komen al zeven jaar bij elkaar over de vloer.

 

Tamara Geraeds (29) en Stephanie Haveman (23) schoven later aan. Vogels: “Iedere twee weken kijken we naar elkaars teksten. We sparen niemand. Daar moet je tegen kunnen als je beter wilt worden. Nu is het tijd om naar buiten te treden. Ik zag in Oosterhout een literaire avond en dat was zo leuk, dat ik het ook in Etten-Leur wil opzetten. Iedereen mag teksten insturen. Wie door de selectie komt mag het op 24 oktober voordragen op het open podium.” Geraeds: “Niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. Wij zijn ook amateurs, maar we willen een ondergrens stellen. Je moet wel kunnen schrijven.” Etten-Leur en Hoeven tellen niet veel schrijvers en dichters die werk gepubliceerd hebben. Hieronder twee fragmenten:

 

 

 

De vingers van Vincent (Herbert Mouwen)

 

“Hij schildert niet, hij kruipt in de verf, beweegt zich over het doek,

 

op zoek naar het andere licht, verbonden met het boerenvolk aan de aarde,

met zijn handen die wroeten, met zijn vingers die als druipende penselen de verf opbrengen.”

 

 

 

Klein eiland (Marijke van Hooff)

 

“Ik weet dat ik een keer alleen zal gaan naar een klein eiland waar

 

geen mensen die mij kennen wonen

 

om dichter bij mezelf te staan.

 

Er is alleen de wind die me zal noemen en er is licht dat voor mijn voeten valt, er is een huis dat zijn geheim bewaarde met lege kamers die ik vullen mag.

Ik zal voorzichtige gedachten hebben en alles langzaam doen.”

 

 

Literair café, zondag 24 oktober in De Klomp vanaf 11.00 uur met stadsdichter van Breda: Kees van Meel, voordrachten en open podium.

Teksten insturen voor 17 oktober naar: tamarageraeds@home.nl.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

8 oktober 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

25 oktober 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7507423/Geen-shit-tijdens-de-eerste-literaire-dag.ece

 

Geen ‘shit’ tijdens de eerste literaire dag

 

 

ETTEN-LEUR - Het eerste literaire café in De Klomp was volgens auteur Frans Vogels van het Schrijversblok ‘kat in het bakkie.’ En dat lag volgens hem niet alleen aan de vier gasten die voordroegen uit eigen werk. “De ambiance waarin wij deze dag hebben mogen doorbrengen, heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik ben euforisch,” jubelt Vogels. “Het niveau lag hoog en wij konden rekenen op veel belangstelling.”

 

Vogels maakt samen met Iet van Rietschoten, Klaas de Jong, Tamara Geraeds en Stephanie Haveman deel uit van het Schrijversblok dat het initiatief voor deze dag heeft genomen. De deelnemers waren vooraf door het blok geselecteerd. Al klinkt dat volgens Vogels zwaarder dan het is. Schrijfster Van Rietschoten nuanceert het op haar eigen manier. “Je wilt toch geen ‘shit’ op het podium hebben. Iedereen die zich voor deze dag had aangemeld, heeft van ons een kans gekregen. Je zou kunnen zeggen dat wij ze het voordeel van de twijfel hebben gegeven. Het belangrijkste was dat zij konden schrijven. En dat konden ze.”

 

Dat niet iedereen deze literaire dag kon waarderen, bleek wel uit de woorden van de kleindochter van Van Rietschoten. “Wanneer gaan ze nu eens echte muziek draaien,” meesmuilt de vijftienjarige Sonia wier voorkeur meer uitgaat naar heavy metalmuziek. “Het duurt ook wel erg lang,” beaamt haar vader. Samen met nog een tiental familieleden zijn zij gekomen om zijn moeder en oma een hart onder de riem te steken. Het is hem wel opgevallen dat zijn moeder tijdens haar voordracht een ander taalgebruik hanteert dan de andere deelnemers. “Je zou kunnen zeggen dat zij grof gebekt is,” meent hij. Spijt heeft hij niet, dat hij gekomen is. “Normaal gesproken doen wij in het weekend hele andere dingen op dit tijdstip, maar ach, er is hier goed bier.”

 

Ondanks dat het open podium een succes was, durven Vogels en Van Rietschoten nog geen uitspraak te doen of het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Het zou natuurlijk prachtig zijn als wij dit een of twee keer per jaar zouden kunnen houden, maar wij moeten het even laten bezinken,” aldus Vogels. Als eregasten traden op Deborah Jacobs en de Bredase dichter Kees van Meel.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count