Bron: www.bndestem.nl

 

Etten-Leur heeft zijn sportbijbel

 

 

ETTEN-LEUR - Als je met zes mannen vier jaar lang zowat dag en nacht gewerkt hebt

aan een sportboek, doe je de presentatie uiteraard niet in een paar minuten.

 

 

Dan huur je de foyer van cultureel centrum De Nobelaer, doe je uitnodigingen de deur uit en vraag je de in Etten-Leur en wijde omgeving wereldberoemde sportspeaker Kees Maas het een en ander aan elkaar te praten. Gistermiddag constateerden de samenstellers van het sportboek tevreden dat de uitnodigingen niet voor niets verstuurd waren. Ruim tweehonderd mensen uit de Etten-Leurse sportwereld waren naar De Nobelaer gekomen om de presentatie van het sportboek bij te wonen. Beter gezegd, van de boeken. Want de zes mannen, die zich vier jaar lang door de sportgeschiedenis van Etten-Leur worstelden, hadden maar liefst 1060 pagina's nodig om alles aan het papier toe te vertrouwen. “Hier hebben we naar uitgekeken,” sprak Jos Martens, een van de initiatiefnemers. “Dit is het product van noeste arbeid. Het is een boek voor iedereen. We mogen best van een sportbijbel spreken.”

 

En wijzend naar de volle zaal waar het sportverleden zat: “Zonder jullie was er geen boek uitgekomen. Jullie waren de hoofdpersonen. Heel hartelijk dank voor de fantastische medewerking.” Daar bleef het gistermiddag niet bij. De genodigden konden er eens goed voor gaan zitten. Ze kregen op een groot scherm een keur aan lokale sporthelden, sportheldinnen en verenigingen voorgeschoteld. Van Coen de Koning, winnaar Elfstedentocht in 1917 en wereldkampioen schaatsen, tot aan de deelnemers van koersbal voor senioren. “Want dat is de kracht van het boek,” had Jos Martens al eens eerder gezegd. “In het boek komen alle takken van sport aan bod. Niet alleen de bekende sporten.”

 

Het kostte de zes mannen (Jos Martens, Jan Bulkmans, Peter van de Korput, Frans Buiks, Cor Kerstens en Jan Hendrickx, RvD.) soms bloed, zweet en tranen om alles boven water te krijgen. Het resultaat mag er zijn. Twee prachtige boeken die de Etten-Leurse sportwethouder Jean-Pierre Schouw gisteren overhandigd kreeg door Jos Martens. “Samen goed voor vijf kilo lees- en kijkplezier,” sprak Kees Maas, die tussen de bedrijven door diverse oud-sporters naar voren haalde, om de zaal een blik achter de sportschermen te gunnen. Van Michel Bego, eerste sportman van het jaar in Etten-Leur (1981), tot turnster Lieke Ros. “We kunnen uren doorgaan. Want Etten-Leur heeft veel talent voortgebracht.” Het is te lezen in het boek dat 69 euro kost en te koop is bij de boekhandels Plantage Van Nunen in Etten en Bruna op de Leur.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

22 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN