Bron: www.bndestem.nl

 

Etten-Leur wacht een druk en spannend jaar

 

 

 

ETTEN-LEUR - De eerste stenen voor het Trivium en het Turfschip,

de herdenking van Honderd Jaar Luchtvaart,

twee nieuwe scholen (Munnikenheide College en De Pijler),

een polikliniek, een gezondheidscentrum,

een vaste Vincent van Goghweek en heel veel evenementen.

 

 

In een ambitieuze gemeente als Etten-Leur wekt het geen verwondering dat ook 2009 weer barstensvol plannen, projecten en evenementen zit. Als de kredietcrisis tenminste geen roet in het eten gooit. Bouwplannen. Zo loopt de bouw van het grote Gezondheidscentrum aan de Kerkwerve in 2009 vertraging op omdat de bank geen krediet wil verstrekken. In het complex moeten talloze zorginstellingen onderdak vinden zoals onder meer het Centrum voor Jeugd en Gezin. Voor de financiering wordt nu een beroep gedaan op de woonstichting. Projectontwikkelaar Van Hemert zit ook met smart te wachten op de bouwvergunning voor het Trivium. Ook dit project heeft een enorme impact in Etten-Leur, vanwege het nieuwe zwembad, de ijsbaan en de sportzalen die hier een plaatsje moeten krijgen. Als de bouw te veel vertraging oplevert, komen andere grote projecten zoals de nieuwe Nobelaer in het gedrang. Wat dat betreft wordt 2009 een spannend jaar voor de bouwlustigen in Etten-Leur. Aan het Schoonhout moet in juni de polikliniek van het Franciscus Ziekenhuis opengaan en wordt in september het nieuwe zorgcentrum Contrefort van Avoord aan de Leurse haven opgeleverd.

 

René Maas van Maas-Jacobs heeft ook diverse projecten in de pijpleiding. Maas verwacht dat het plan voor de uitbreiding van het Winkelhart richting Bisschopsmolenstraat en de Voorvang in januari klaar zal zijn. Het zal nog even duren voordat het project met winkels, woningen en appartementen er staat, maar het zal het aangezicht van het centrum van Etten-Leur, als alles doorgaat, weer flink veranderen. Maas: “We zijn daar druk mee bezig. Er borrelen heel veel creatieve ideeën op voor dit plan, maar de moeilijkheid is dat het financieel allemaal moet kloppen. Daarnaast moet zo'n project ook goed bij de buurt passen. Als het allemaal lukt, verdwijnt het verloederde gedeelte achter het Winkelhart.” Maas is verder onder meer bezig met twee woonblokken aan de Roosendaalseweg en appartementen op de Markt. Het complex Prinsenstaete met het nieuwe kantoor van de Rabobank, een grote supermarkt en appartementen op de Leur nadert zijn voltooiing en zal in 2009 openen. De nieuwe supermarkt van de Lidl aan de Trompetlaan gaat ook in 2009 open en dat zal veel buurtbewoners als muziek in de oren klinken. Ouderen kunnen weer dichtbij huis boodschappen doen en de directie van de supermarktketen heeft beloofd zich aan de laad- en lostijden te houden, zodat er 's nachts geen geluidsoverlast is.

 

Honderd Jaar Luchtvaart

 

Behalve naar bouwprojecten zal veel aandacht uitgaan naar de herdenking van de eerste gemotoriseerde vlucht van Nederland. Na forse kritiek uit de gemeenteraad op het uitblijven van een subsidieverzoek, krijgt het programma nu vorm. Voorzitter Claas Borgers van de Stichting Honderd Jaar Luchtvaart: “Alle grote programma-onderdelen staan al op de rails. We leggen nu de laatste hand aan de speciale activiteiten in Etten-Leur. Het heeft even geduurd, maar het ziet er nu goed uit. We hebben er alle vertrouwen in dat het met de subsidie ook goed gaat komen.” De festiviteiten, die landelijk de aandacht zullen trekken, barsten los tussen 18 en 27 juni. Vooral de onthulling van de enorme replica van de Wright Flyer pal naast de A58 belooft een bijzonder moment voor Etten-Leur te worden. De blikvanger zal van verre te zien zijn, onder andere voor de duizenden automobilisten die dagelijks voorbij rijden. Max Mini werkt aan een musical over Honderd Jaar Luchtvaart. Volgens Walter Maas worden de belevenissen van Heerma van Voss en Graaf de Lambert verbeeld. Maas: “Gezien door de ogen van een journalist in 1909 en honderd jaar later door zijn achterkleinzoon.”

 

Zorg

 

Buiten de bovengenoemde bouwprojecten voor zorginstellingen staat er in de zorgsector nog aardig wat op het programma. Directeur Herman Weggen van Avoord noemt vier belangrijke veranderingen. Weggen: “Ik kan wel met een hele waslijst aan komen zetten, maar een van de belangrijkste vernieuwingen is de realisatie van een dementienetwerk. In het Anbarg hebben we al een voorzichtige start gemaakt met een dementiepoli, maar in 2009 moet het een echt regionaal netwerk worden waarin alle informatie van huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen samenkomt. Nu is de zorg voor dementerenden nog versnipperd.” Weggen heeft ook een aardige aanpassing voor zijn personeel. Vanaf 2009 wordt het gezondheidsmanagement ingevoerd: van rookcursussen tot een andere manier van ziek melden aan toe. “We willen graag gezond personeel. Dat is beter voor iedereen. In 2009 kunnen werknemers zich niet meer ziek melden. Het is voortaan de bedoeling dat je gewoon naar je werk komt en dan kijken we wat je nog wel kunt doen.” Volgens Weggen is het personeel na aanvankelijke tegenstand nu toch overstag. Weggen: “Als je hoge koorts hebt, blijf je thuis in bed. Dat is duidelijk, maar als je je enkel hebt verzwikt of je arm gebroken, kun je bijvoorbeeld nog best voorlezen of een spelletje doen met een groep ouderen. Of je kunt de telefoon aannemen. Zo vinden we altijd wel iets wat gedaan kan worden. We hebben er al mee geëxperimenteerd en mensen beginnen er schik in te krijgen. Ze zien kanten van hun vak waar ze eerder niet zo bij stil hadden gestaan, komen eens op een andere afdeling terecht en dat werkt verfrissend.” Verder gaat Avoord verder met de plannen voor een hospice. Weggen: “We zoeken in 2009 een goede locatie en hopen dat het hospice er in 2010-2011 staat.”

 

Geitenmelk

 

Positief nieuws voor 2009 is afkomstig van de Bettinehoeve. Het bedrijf gaat acht miljoen liter geitenmelk meer verwerken dan in 2008. Salesmanager Sybren Ewijk: “Dit jaar zit de productie rond de 22 miljoen liter, maar dankzij extra aanbod van boeren gaan we naar de dertig miljoen liter toe. Verder proberen we in 2009 om onze mozzarella in de rest van Europa te promoten. Wij gebruiken buffelmelk, volgens het originele recept. We denken dat daar een markt voor is, want de meeste Italiaanse producenten gebruiken koemelk. De keten van La Place is al klant en we hopen volgend jaar ook enkele grote supermarktketens als Albert Heijn binnen te halen.”

 

Evenementen

 

 

image003

 

Vincent van Gogh

 

 

Etten-Leur puilt uit van de evenementen in 2009. Naast oude bekenden als de Nieuwjaarsduik, de Mauwavond, het Mami-spektakel en de Wielerrondes van Etten en van Leur komt er een speciale Vincent van Goghweek. “Dat wordt hoog tijd,” meent initiatiefnemer Pierre van Damme van het UITpunt. “De gemeente praat er al jaren over, maar ik vind dat we er nu echt werk van moeten maken. Ik heb een plan ingediend voor een jaarlijkse Van Goghweek in maart. We moeten de relatie tussen Van Gogh en Etten-Leur beter onder de aandacht brengen. Deze eerste keer opent de week met een nieuwe film over Van Gogh.” Ook het succesvolle Dancepark (5 juli) en het Oranjefestival staan weer in de agenda. Organisator Arno van der Star: “Het Oranjefestival wordt een groot feest. We hebben Wolter Kroes en Jeroen van den Boom al gecontracteerd.” Daarnaast wijst Van der Star op het tweejarig bestaan van het Lipstick Festival in Zalinaz op 21 maart. Ook Popel is druk bezig met het scouten van bands. Elke Minnebach: “Niet alleen voor 2009, maar ook al voor 2010, want dan bestaan we 25 jaar. En dan willen we een paar knallers hebben.” En om het rijtje dan af te ronden: deze maand gaat ook de nieuwe bioscoop open.

 

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

3 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count