Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6559411/Kleine-herinneringen-aan-grote-pastoor.ece

 

Expositie over het leven van

pastoor Hellemons

 

 

Kleine herinneringen aan grote pastoor

 

 

 

image010

 

Basiliek van Oudenbosch

(Foto: Kees Wittenbols – 29 juli 2009)

 

 

 

Toon Dekkers, broeder Wim Kavelaars en Jan Bedaf staan bij de basiliek in miniatuur van zink.

 Dit is een van de stukken op de expositie over het leven van pastoor Hellemons in Oudenbosch.

 

 

OUDENBOSCH - De grootste herinneringen aan pastoor Hellemons zijn in Oudenbosch buiten te vinden, om te beginnen met de basiliek. Binnen, in het gebouwtje De Drie Koningen van de heemkundige kring, wordt vandaag een tentoonstelling geopend van kleine herinneringen aan de pastoor die Oudenbosch groot heeft gemaakt. Vandaag is het precies tweehonderd jaar geleden dat Hellemons in Roosendaal geboren werd. Dat wordt gevierd met een lezing om twee uur vanmiddag in de kapel van Saint Louis door professor Jacobs van de Universiteit van Tilburg. Rond half vier knipt pastoor Maickel Prasing een geel-wit lint door in het heemkundige museum, waarmee de tentoonstelling is geopend. Bij binnenkomst valt meteen de miniatuur-basiliek van zink op. Deze is voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven door een zinkfabriek in Budel. Het meeste van de tentoonstelling komt van het parochiebestuur en van de privéverzameling van Oudenbosschenaar Toon Dekkers.

 

Hij bezit duizenden oude foto’s van zijn woonplaats, met daarbij heel bijzondere exemplaren. Zoals die van de jonge pastoor Hellemons, gemaakt rond 1850 in Utrecht. “Hij moet zich hebben laten fotograferen na een bezoek aan de aartsbisschop. Hij vroeg hem om raad over het wel of niet geven van zelfstandigheid aan de broeders van Oudenbosch,” vertelt Dekkers over de oudst bekende foto van een mens uit Oudenbosch. Er zijn meer bijzondere foto’s, zoals die van Saint Louis in 1876. Ook van de bouw van de basiliek bestaat veel beeldmateriaal. Het idee en het initiatief om de basiliek te bouwen, kwam van Hellemons. Hij heeft het godshuis nooit in volle glorie mogen zien. In december was het 125 jaar geleden dat hij overleed, de basiliek was later klaar. “Het is verwonderlijk dat we het tweehonderdste geboortejaar van een pastoor vieren. Waar gebeurt dat nog? Hellemons heeft echter geweldig veel voor Oudenbosch betekend. Voor zijn tijd was het een onbeduidend dorp, waarvan militairen een rotzooi maakten. Hij bouwde de basiliek en was de stichter van Saint Louis, St. Anna, het Elisabeth ziekenhuis en had zijn invloed op de zouaven in Oudenbosch,” zegt Jan Bedaf van zowel de heemkundige kring als het parochiebestuur. “Hellemons heeft de bouw in heel West-Brabant een impuls gegeven, net zoals de steenfabrieken in België. Zoveel is hier in zijn periode gebouwd,” vult Toon Dekkers aan. “Zie deze tentoonstelling als een uiting van dankbaarheid voor wat hij van Oudenbosch gemaakt heeft. Zo houden wij de pastoor levend. Wat hij deed, was enorm. Zie het alsof in Breda plots een wolkenkrabber wordt gebouwd,” aldus Bedaf.

 

De tentoonstelling laat behalve de foto’s ook schilderijen met Hellemons zien en een verzameling brieven van de bekende architect Cuypers, met wie Hellemons veel contact had. Cuypers schreef ook het advies om de oude kerk van Oudenbosch te slopen, wat de weg vrij maakte voor de basiliek. Verder ligt er veel materiaal dat herinnert aan de periode Hellemons. De expositie is tot november iedere woensdag in gebouw De Drie Koningen te zien van 14.00 tot 16.00 uur. In mei t/m augustus is het museum gesloten.

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

 

 

17 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count