Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5872041/Facelift-voor-Trouwkerkje-op-stoom.ece

 

Facelift voor Trouwkerkje komt eraan

 

 

image004 

 

Het Trouwkerkje aan de Lange Brugstraat – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

ETTEN-LEUR - Het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein wordt de komende maanden flink onder handen genomen. De afgelopen weken zijn de door houtrot aangetaste kozijnen al vervangen. Ook is er een begin gemaakt met het herstellen van de met vocht doordrenkte westgevel van het rijksmonument, dat dateert uit 1615. Die gevel is het grootste zorgenkindje, vertelt Hans van Zijp, die als gemeentelijk bouwkundige leiding geeft aan de renovatie. “Voor de grijze slemplaag waarmee de gevel is bedekt, is destijds een verkeerd preparaat gebruikt dat geen damp doorlaat. Daardoor kan het vocht dat vanuit de grond en door scheuren in de muur naar binnen trekt, geen kant op, zodat de scheuren steeds erger werden. Dat probleem moet opgelost worden.”

 

Ook de andere muren van de kerk worden nagelopen. Van Zijp: “Bij de vorige onderhoudsbeurt is het originele knipvoegwerk op sommige plaatsen vervangen door gewoon plat voegwerk. Dat gaan we uithakken en weer in de originele staat herstellen.” Terwijl buiten ook nog delen van het dak en van de galmborden in de toren worden opgeknapt, richt de aandacht zich in de kerk vooral op nieuw schilderwerk. “Alles krijgt een nieuwe verflaag. Over de kleur zijn we nog niet uit, maar het staat wel vast dat we het interieur een wat warmere uitstraling willen geven,” aldus Van Zijp. Daarnaast wordt er een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd. “Het oude systeem verwarmde alleen. Straks kunnen we ook de vochtigheid regelen. Die verandert namelijk al aanzienlijk als er vijf man met natte jassen binnenkomen.”

 

Het grootste deel van de werkzaamheden moet tussen de trouwerijen door worden gepland. “Alle activiteiten gaan gewoon door. Maar we zorgen ervoor dat er op trouwfoto’s niets te zien zal zijn.” De hele maand januari is de kerk wel het exclusieve domein van de bouwvakkers. Dan wordt het interieur geschilderd en staat de hele ruimte vol met steigers. “In diezelfde maand ontdoen we de westgevel van de slechte deklaag. Zolang de temperatuur niet onder de vijf graden zakt, kunnen we de nieuwe laag er meteen opsmeren en zijn we in februari klaar.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

28 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count