Bredase%20Bode-logo

 

“Fictie loslaten op alledaagse dingen”

 

SANDRA OP DE BEEK OOGST SUCCES MET KINDERVERHALEN OP RIJM

 

 

 

op de beek

 

Kinderboekenschrijfster Sandra op de Beek:

 "Rekening houden met jongens en meisjes."

 FOTO DE BODE

 

 

 

TETERINGEN - Ze studeerde Bedrijfscommunicatie in Nijmegen, spreekt en schrijft vijf talen (naast Nederlands ook Engels, Frans, Duits en Spaans), was een tijdje stagecoördinator op de NHTV Hogeschool in Breda en werkte als docent Nederlands bij het Talencentrum in Rotterdam. Tegenwoordig gaat de in Breda geboren en in Teteringen woonachtige Sandra op de Beek als begenadigd kinderboekenschrijfster door het leven. Elf titels heeft ze inmiddels op haar naam staan en als het aan Sandra op de Beek ligt, worden het er nog veel meer. "Tot dusver heb ik alleen voorleesverhalen geschreven. Het lijkt me leuk om óók boeken te schrijven voor kinderen die net leren lezen. Het educatieve aspect daarvan spreekt mij bijzonder aan." 

 

Bij de in Zoetermeer gevestigde uitgever Pica Educatief is ze wat dat betreft aan het goede adres. Niet voor niets verschenen alle door Sandra op de Beek geschreven verhalen in de reeks 'De Gestreepte Boekjes,' waarop (ouders van) leerlingen van de verschillende groepen van de basisschool zich op kunnen abonneren. Haar laatste wapenfeiten hebben als titels 'De baron wil vliegen,' 'Martina de ijsbeer' en 'De hongerige prins.'

 

 

Geen bewuste keuze

 

De kinderboekenschrijfster belandde zo'n drie jaar geleden bij Pica Educatief nadat ze via Internet op een advertentie van de uitgever stuitte. Die was op dat moment op zoek naar schrijvers voor een kinderboekenserie in de leeftijdscategorie van vier tot twaalf jaar. Sandra op de Beek trok de stoute schoenen aan en stuurde wat eigen werk in: een 'gewoon' verhaal én een verhaal op rijm. Vooral de laatstgenoemde inzending sprak de uitgever bijzonder aan, vertelt ze. "Ik ben vervolgens gevraagd om verhalen op rijm te schrijven. Tot nu toe ben ik ook de enige die dat voor Pica Educatief doet. Het was weliswaar geen bewuste keuze, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. 't Is weer eens iets anders."

 

 

Uittesten

 

Sandra op de Beek maakt als moeder van dochter Luca (6) en de 3-jarige tweeling Ruben en Timo dankbaar gebruik van haar kinderen om haar werk 'uit te testen.' "Dan merk ik snel genoeg of iets aanslaat. Soms vind ik een bepaalde zin zelf bijvoorbeeld heel grappig, maar blijkt dat ze een bepaalde woordspeling of zo helemaal niet doorhebben. Zoiets verander ik dan in iets anders. Soms draagt de oudste ook onderwerpen aan. Daar probeer ik dan wel eens naar te luisteren, maar uiteindelijk beland ik toch bij onderwerpen waar ik een zekere affiniteit mee heb. Dáár schrijf ik dan over."

 

 

Herkenbaar

 

Een boekje ontstaat vaak uit het niets, vervolgt ze. "Eenvoudigweg door fictie los te laten op alledaagse dingen. Zo kreeg ik het idee om een verhaal te schrijven over een man op een toren, maar dat gegeven alléén is te saai. De gewone man werd daarom een heuse baron, wat heeft geresulteerd in het onlangs uitgegeven boekje 'De baron wil vliegen.' Heel herkenbaar is ook het verhaal van 'Martina de ijsbeer' die zich als onvoorzichtige zonaanbidder eerst rood verbrandt, maar uiteindelijk kan pronken met een mooi bruin tintje. Momenteel ben ik bezig met een boekje over verhuizen. Dat is weer eenvoudig terug te koppelen naar mijn eigen recente verhuizing van Etten-Leur naar Teteringen."

 

 

Carte blanche

 

Bij haar onderwerpkeuze heeft Sandra op de Beek vrijwel carte blanche. "Wel heeft de uitgever mij op het hart gedrukt om er rekening mee te houden dat de verhalen voor zowel jongens als meisjes leuk moeten zijn. Per slot van rekening worden de boekjes landelijk uitgegeven en worden ze door beide doelgroepen gelezen. Mijn laatste boekje 'De hongerige prins' bijvoorbeeld had aanvankelijk een prinses als hoofdrolspeelster. Mijn uitgever waarschuwde mij er voor het verhaal niet te 'meisjesachtig' te maken, dus ik heb er maar een prins van gemaakt. Ik denk dat meisjes er minder moeite mee hebben om over een prins te lezen, dan jongens over een prinses."

 

 

Belevingswereld

 

Sandra op de Beek vertelt van jongs af aan al met schrijven bezig te zijn geweest. "Ik heb er toen al wel eens aan gedacht dat het geweldig zou zijn om ooit nog eens een boek te schrijven. Zelf had ik echter nooit gedacht dat dit ook nog eens werkelijkheid zou worden. Mijn vader schreef lesboeken, ik was er dus wel mee vertrouwd. Ik heb het schrijven weer opgepakt toen ik de kinderen kreeg. Het schrijven van kinderboeken gaat me tot dusver vrij eenvoudig af. Ik denk ook dat het gemakkelijker is om jezelf in de belevingswereld van kinderen te verplaatsen als je ze ook zelf hebt."

 

 

Educatieve aspect

 

Voorlopig is Sandra op de Beek nog niet uitgeschreven. Van haar huidige uitgever heeft ze nog vier opdrachten op de plank liggen. In 2008 moet ze nog drie verhalen leveren voor 'De Gestreepte Boekjes:' twee voor groep 3 en eentje voor groep 4 van de basisschool. Voor 2009 dient er eveneens nog één te worden geschreven voor groep 4. Sandra op de Beek: "Tot dusver heb ik alleen voorleesverhalen geschreven voor kinderen tot en met groep 3, wat me als schrijfster meer beperkingen oplegt qua woordkeuze. Het lijkt me leuk om óók boeken te schrijven voor kinderen die net leren lezen. Vanaf groep 4 gaan kinderen zelf met echte leesverhalen aan de slag. Het educatieve aspect daarvan spreekt mij bijzonder aan."

 

Weekblad De Bredase Bode

van woensdag 21 november 2007.

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

27 november 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN