logo (7)

 

Fietswielen kunnen heel gevaarlijk zijn

 

 

wiel-2

 

 

Moeder Esther Radelaar (31) heeft haast.

Bij een gymnastieklokaal in Wassenaar wachten

kinderen, dus ze trapt flink door.

 

 

Achterop in een kinderstoeltje zit de bijna driejarige Brian met een rode kabouter Plopmuts rustig om zich heen te kijken. De peuter zit stevig ingesnoerd, zodat hij niet kan vallen. Alleen de riempjes van de beugels om zijn voeten zitten los. Als hij ze uit de beugels haalt en ermee heen en weer gaat bungelen, kunnen zijn voeten tussen de spaken van de snel draaiende wielen terechtkomen. “Ik weet dat het kan gebeuren,” zegt zijn moeder. “Ik ben vergeten de riempjes vast te maken.” Hup, kind achterop, opstappen en wegwezen. Veel kan er niet gebeuren, stelt Radelaar. “Op de fiets zitten ook nog jasbeschermers.” Hier maakt zij – en met haar vele ouders – een inschattingsfout, stelt de stichting Consument en Veiligheid. Veel ouders zien geen verschil tussen de jasbeschermer, die standaard op de meeste fietsen zit en de veel dikkere spaakbeschermer. Een jasbeschermer is fragiel en een voetje stoot er zo doorheen. Jaarlijks belanden ruim 4400 kinderen tot twaalf jaar op de spoedeisende hulp met forse kneuzingen, schaafwonden, beenbreuken of een gekneusde heup, doordat ze met een voet tussen de spaken terechtkomen. De helft van het aantal verkeersongelukken met kinderen gebeurt achterop de fiets. Uit onderzoek van de stichting naar de oorzaken van zogeheten ‘spaakbeknellingen’ blijkt dat ouders naarmate hun kind ouder wordt minder oog hebben voor de veiligheid achterop de fiets. De meeste ongelukken gebeuren met kinderen van drie, vier of vijf jaar. “Als je voor het eerst je kind meeneemt op de fiets doe je heel voorzichtig, je gespt alles vast,” vertelt Van Alten van Consument en Veiligheid uit eigen ervaring. “Als een kind groter wordt ben je al gewend en is het risico dat je wat lakser bent.”

 

Orthopeed Mark Havinga van het Streekziekenhuis Midden Twente heeft ze op de Eerste Hulp vaak voorbij zien komen: lelijke open wonden op kinderbeentjes. Een voet die tussen de spaken komt leidt minimaal tot een schaafwond, als een kind pech heeft komt daar een botbreuk bij. “Vaak moet je daardoor toch een röntgenfoto maken.” De allergrootste pechvogels hebben een open wond die tot een infectie van het bot kan leiden, maar dat zijn uitzonderingen. In 41 procent van de gevallen gaat het om een flinke schram of kneuzing. Toch zijn er jaarlijks ruim elfhonderd kinderen die een enkel of onderbeen breken. Veertig kinderen moeten vanwege hun verwondingen langer in het ziekenhuis blijven. Uit onderzoek in het Academisch Ziekenhuis in Groningen bleek in 2003 dat bijna een vijfde van de kinderen een jaar later nog klachten had. Die varieerden van een lichte angst voor fietsen tot moeizaam traplopen of rennen. De oplossing is ‘supersimpel en goedkoop,’ zegt Van Alten. “Koop een spaakbeschermer.”

 

De allerkleinste kinderen zitten vaak in een stevig plastic kuipje, waarbij de voeten in een harnasje steken. Bij de zitjes voor peuters is zo'n bescherming niet standaard, maar spaakbescherming kan er sinds vier jaar voor ongeveer een tientje worden bijgekocht. “Veel verkopers wijzen hun klanten hier niet op,” weet Leni Beekman van kinderzitjesfabrikant GMG Melkert. “Bovendien zijn veel ouders niet bereid wat extra geld neer te leggen.” Consument en Veiligheid begint volgend jaar een campagne om ouders op de risico's te wijzen van fietsen zonder goed kinderzitje. Door voorlichting in de fietsenwinkel en eventueel bij consultatiebureaus denkt de stichting een groot deel van de doelgroep te kunnen bereiken. Want ouders moeten continu alert zijn, ook als het kind vier of vijf is. “Ik denk wel aan de risico's,” zegt de moeder van Brian. “Maar als puntje bij paaltje komt, doe ik vervolgens weinig. Meestal moet er iets gebeuren voordat je actie onderneemt.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

8 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN