Bron: www.bndestem.nl

 

Fort Altena wil trekpleister zijn

voor toeristen en zakenlui

 

 

SLEEUWIJK - Vredig een hapje eten in een fort, dat

neergezet is om het hart van Holland te verdedigen.

 

 

Als het aan stichting Brabants Landschap ligt, kan dat binnenkort in Fort Altena. De kans dat er bommen en granaten over de entrecote heen vliegen, is anno 2009 zo groot niet meer. Het fort langs de A27 profileert zich in groeiende mate als trekpleister voor toeristen en zakenlui. “Het terras is bij mooi weer steevast goed bezet,” zegt Bart Pörtzgen, medewerker van Brabants Landschap. “En de vergaderzalen die er nu zijn, kunnen zes dagen in de week volzitten, die vraag is er.” Daarom willen de partijen die bij het fort betrokken zijn, de toeristische en zakelijke activiteiten van Fort Altena uitbreiden. Het fort krijgt, als er voldoende subsidie komt, een grondige renovatie. “Samen met de renovatie van Fort Bakkerskil kost dat ruim vijf miljoen euro. Een deel van dat bedrag is al toegezegd, maar het is zeker nog niet rond.”

 

 

image020

 

Fort Altena – langs de A27 bij Sleeuwijk

(Foto: Kees Wittenbols – 23 juni 2008)

 

 

De bedoeling is dat de centrale toren van het fort verandert in een ontvangstruimte. Hier komen ook zaken als de garderobe en misschien de waterwinkel. De westvleugel van het hoofdgebouw krijgt een facelift en wordt omgetoverd tot een restaurant. Wát voor restaurant is nog niet duidelijk, wel zullen de huidige uitbaters van Fort Altena daarbij een rol spelen. De oostvleugel wordt het vergadercentrum. Nu zijn al verschillende ruimtes daarvoor in gebruik en dat worden er dus meer. “De meest ingrijpende verandering is dat de drie hoofdgebouwen onderling met elkaar in verbinding komen te staan met een nieuw te bouwen gang.”

 

Volgens de website van Fort Altena moet het nut van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar het fort onderdeel van is, gezocht worden in de afschrikkende werking. Die afschrikkende werking heeft het fort nog steeds, qua bereikbaarheid dan. “Dat is echt een drama,” zegt Pörtzgen. “Nergens staan borden en de toegangsweg naar het fort is moeilijk te vinden.”

 

 

image022

 

Omgevingsfoto Fort Altena

(Foto: Kees Wittenbols – 23 juni 2008)

 

 

Bezoekers moeten óf over de parallelbaan van de A27 komen, helemaal vanaf de oprit bij Nieuwendijk, óf via Uppel. Beide routes liggen niet echt voor de hand. Om een einde te maken aan deze situatie, komt er een toegangsweg, mét vijftig parkeerplaatsen, vanaf de Dijkgraaf Den Dekkerweg. De aanleg van die weg begint waarschijnlijk na de zomervakantie. De weg krijgt de originele ligging, die is anders dan de huidige. Ook keert de originele brug terug. Pörtzgen: “Dat is een brug waarvan de balken eruit gehaald kunnen worden. Dat was nodig om de vijand de toegang tot het terrein te ontzeggen. Niet dat dit in de huidige situatie nodig is, maar het is leuk dat zulke details terugkomen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Forten Altena en Bakkerskil

 

Brabants Landschap wil niet alleen Fort Altena renoveren maar ook Fort Bakkerskil, tussen Werkendam en Nieuwendijk. In dat fort komt in de toekomst een bed & breakfast. Het geld voor de restauratie van beide forten hoopt Brabants Landschap via subsidie binnen te krijgen. Bij elkaar is ruim vijf miljoen euro nodig. De toegangsweg naar Fort Altena kost ongeveer één miljoen euro.

 

 

image016

 

Bruggetje over de Papsluis – tussen Nieuwendijk en Werkendam

Op de achtergrond: Fort Bakkerskil

(Foto: Kees Wittenbols – 27 mei 2008)

 

 

 

image020

 

Fort Bakkerskil – tussen Nieuwendijk en Werkendam

(Foto: Kees Wittenbols – 27 mei 2008)

 

 

Zie ook:

 

Sleeuwijk in beeld

Werkendam in beeld

Nieuwendijk in beeld

 

 

 

 

20 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN